TikTokkers roepen op de nieuwe ‘chubby-filter’ te verbannen: ‘Het dikke lichaam wordt gereduceerd tot een grapje’

Het lichaam van een jonge vrouw, gekleed in een strakke witte bloemetjesjurk, verandert langzaam van dun naar dik. Het is een video op het socialemediaplatform TikTok, met daaronder de tekst: „Als dit me niet bang maakt om naar de sportschool te blijven gaan, weet ik het ook niet meer.”

Het gaat over een van de nieuwste TikTok-trends: het zogenoemde ‘chubby-filter’, een tool die met behulp van kunstmatige intelligentie de foto van een lichaam dikker maakt dan het in werkelijkheid is. Wereldwijde plaatsen TikTok-gebruikers voor- en na-foto’s, vaak met de standaard tekst: „Dit filter laat je er mollig uitzien.”

Het duurde niet lang voor het chubby-filter omstreden werd. Veel socialemediagebruikers zijn verontwaardigd: het zou een vorm van bodyshaming zijn en eetstoornissen aanjagen, vooral bij jonge vrouwen. Meerdere vrouwen plaatsten als tegenreactie video’s van hun echte (vollere) lichaam, met de boodschap: „Dit is geen filter maar mijn real life lijf, dankzij dit soort trends wil ik het verbergen.”

Online wordt nu opgeroepen het chubby-filter te verbannen en de BBC sprak met meerdere jonge vrouwen die TikTok van hun telefoon hebben verwijderd vanwege de trend.

Vooroordelen

Het is een oude discussie in een nieuw jasje, legt Klaske Glashouwer uit, bijzonder hoogleraar Eetstoornissen bij jongeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Die gaat over de zogenoemde fat-bias, vooroordelen over dikke mensen, die veelal leiden tot discriminerend gedrag. Dikke mensen krijgen te maken met stigma’s dat ze lui zouden zijn, of geen discipline zouden hebben, onderschrijven meerdere onderzoeken naar gewichtsdiscriminatie. Die vooroordelen zijn zo geïnternaliseerd dat ze in films, of andere populaire cultuur nog altijd veel terugkomen. „Het is het pro-dunnelijvenverhaal dat wordt uitgedragen”, aldus Glashouwer.

Al veel langer dan het chubby-filter, zijn er filters op platforms als TikTok, Instagram of SnapChat beschikbaar die een lichaam of gezicht juist dunner laten lijken. „Het zijn twee kanten van dezelfde medaille”, zegt Glashouwer, „waarin dunheid als ideaal wordt gezien en dikheid wordt afgekeurd.”

Filters op sociale media zijn vaak bedoeld om te lachen, legt Glashouwer uit. Populaire filters zijn bijvoorbeeld waardoor het lijkt of iemand huilt, of hondenoren heeft. Het chubby-filter maakt het lichaam op een realistische manier dikker, niet per se op een spottende manier. Maar, zegt Glashouwer, „de meeste gebruikers zullen dit chubby-filter niet gebruiken om gewoon te kijken hoe ze eruitzien met een voller lijf. Het is meer om te zeggen ‘ha ha, kijk eens hoe dik ik ben’. Op zichzelf is het niet erg om gebruik te maken van het filter. Maar de afkeurende teksten en reacties maken het mogelijk wel schadelijk voor het lichaamsbeeld van jonge vrouwen.”

De Nederlandse influencer Lotte van Eijk, die populair is geworden met onder meer antibodyshaming-video’s op Instagram (143.000 volgers), vindt het filter „echt belachelijk”. Ze vergelijkt het met een fatsuit, dat soms gebruikt wordt in films om dunne acteurs dik te maken. „Het dikke lichaam wordt gereduceerd tot een grapje, een karikatuur. Dat is mensonterend.”

Dun-filter

Er zijn ook TikTok-video’s van dikke mensen die een ‘dun-filter’ gebruiken als fitnessmotivatie, ziet Van Eijk. „Dat is zó schadelijk. Je praat mensen er een eetstoornis mee aan.”

Tegen jonge vrouwen die zich gekwetst voelen door het chubby-filter wil Van Eijk zeggen: „Laat het je niet beïnvloeden en wees trots op je lichaam. Diversiteit is juist wat de wereld zo mooi maakt. Als je een kaasplank maakt, pleur je toch ook geen vijf stukken brie neer?”

TikTok heeft nog niet gereageerd op de kritiek. De vrouw in de witte bloemetjesjurk inmiddels wel, in een nieuwe video. „Als iemand zich oprecht beledigd voelt, dan spijt me dat ook oprecht. Maar ik vond het gewoon grappig hoe de filter mijn lichaam veranderde. Dat mag ik vinden, het is mijn lichaam.”