Tientallen wereldleiders bijeen in Zwitserland voor vredestop over Oekraïne

Tientallen wereldleiders bijeen in Zwitserland voor vredesoverleg over Oekraïne

In Zwitserland zijn tientallen regeringsleiders en staatshoofden bijeengekomen voor een tweedaagse vredestop over Oekraïne, die deze zaterdag is begonnen. Het is het grootste vredesoverleg sinds Rusland de invasie in Oekraïne begon in februari 2022. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is ook aanwezig, hij kwam vrijdag in Zwitserland aan.

Zelensky zegt dat de gesprekken vooral zullen gaan over nucleaire veiligheid, voedselzekerheid en het terughalen van Oekraïense krijgsgevangenen en kinderen die naar Russische gebieden zijn gedeporteerd. Zondag beginnen de inhoudelijke gesprekken over die onderwerpen.


Lees ook: Westerse beloftes aan Oekraïne moeten Rusland afschrikken en eigen wapenindustrie aanzwengelen

Onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de leiders van Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan zijn aanwezig bij de top nabij de stad Luzern. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris valt in voor president Joe Biden. Een aantal landen, zoals China, heeft ervoor gekozen niet aanwezig te zijn vanwege goede banden met Moskou. Rusland was niet uitgenodigd in Zwitserland.

Vlak voor de bijeenkomst maakte de Russische leider Vladimir Poetin bekend dat hij aan vredesonderhandelingen zou beginnen als Oekraïne zou stoppen met vechten, Oekraïense provincies zou opgeven aan Moskou en zijn NAVO-ambities in zou trekken – een plan dat president Zelensky direct afwees. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz benadrukte dat de zogenaamde ‘vredesplannen’ van Poetin niet serieus te noemen waren. „Iedereen weet dat dit voorstel niet serieus bedoeld was, maar te maken heeft met de vredesconferentie in Zwitserland”, zei Scholz tegen de Duitse televisie.

De Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken Ignazio Cassis (links) schudt de hand van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, met op de achtergrond de Zwitserse bondspresident Viola Amherd. Foto Michael Buholzer/AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Oekraïne en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees ons vorige blog hier terug.