Tientallen doden bij aanvallen jihadisten in noordoosten van Mali

West-Afrika Jihadisten vielen een passagiersschip aan dat burgers vervoerde vanuit de stad Gao, aldus de verklaring van de militaire regering. Ook een Malinese militaire post was een doelwit. Regeringstroepen zouden ongeveer vijftig aanvallers hebben gedood.
Strijdkrachten van de VS op patrouille in Timboektoe in 2021.
Strijdkrachten van de VS op patrouille in Timboektoe in 2021. Foto Moulaye Sayah / AP

Bij twee aanvallen door jihadisten in het noordoosten van Mali zijn donderdag volgens de militaire machthebbers van het land zeker 49 burgers en 15 regeringssoldaten omgekomen. Veel anderen raakten gewond en het dodental kan nog oplopen. Dat heeft de interim-regering verklaard op de nationale televisie, melden internationale persbureaus.

De jihadisten vielen een passagiersschip aan nabij de stad Timboektoe aan de rivier de Niger, aldus de verklaring van de militaire regering. Het schip vervoerde burgers over de ondergelopen vlakten die de steden Gao en Mopti scheiden tijdens het regenseizoen. Het was onderweg vanuit Gao toen het werd aangevallen.

Ook een Malinese militaire post in Bamba, verder stroomafwaarts in de Gao-regio, was een doelwit. Regeringstroepen hebben in reactie ongeveer vijftig aanvallers gedood, aldus de verklaring.

Lees ook: Jihadisten rukken ondanks militaire staatsgrepen snel op in de Sahel

Volgens de autoriteiten zijn de aanvallen opgeëist door de islamitische extremistische opstandelingengroep JNIM, een overkoepelende coalitie van gewapende groepen die banden hebben met al-Qaida. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Gewelddadige opstand

Mali is een van meerdere West-Afrikaanse landen die strijden tegen een gewelddadige opstand van jihadisten. Zij hebben zich verspreid over de Sahel en naar de West-Afrikaanse kustlanden, ondanks internationale inspanningen om lokale troepen te steunen.

De toenemende onveiligheid in Mali heeft de instabiliteit in de Sahelregio van West-Afrika vergroot. In de Sahelregio ten zuiden van de Sahara zijn duizenden mensen om het leven gekomen en ruim zes miljoen mensen ontheemd geraakt. Mali heeft sinds 2020 twee staatsgrepen doorgemaakt, waarbij het leger beloofde het jihadistische geweld te stoppen.

In het noordoosten van Mali bevinden zich duizenden VN-militairen, maar de VN bereidt zich voor om de 17.000 man sterke vredesmissie MINUSMA uit het land terug te trekken, op verzoek van de coupplegers. Die willen alleen samenwerken met huurlingen van de Russische Wagner-groep. De terugtrekking moet tegen het einde van het jaar voltooid zijn.