Tientallen boeren blokkeren grensovergang richting Antwerpen

Tientallen boeren blokkeren sinds donderdagavond laat op Belgisch grondgebied de grensovergang van de A67 bij Eersel richting Antwerpen, meldt persbureau ANP. Meer dan vijftig tractoren reden rond 23.30 de weg op vanaf een parkeerplaats. Volgens een ANP-fotograaf komen de meeste actievoerders uit België, maar zijn er ook Nederlandse boeren. De A67 is in beide richtingen gesloten.

Langs de weg worden vuren afgestoken en ook andere snelwegen bij het grensgebied met België zijn afgesloten. De A4 richting Antwerpen is dicht. De A16 bij de grens en de A76 bij Stein zijn in beide richtingen gesloten. Vanuit Bergeijk zijn de Nederlandse boeren naar de grensovergang gereden om zich bij de Belgen aan te sluiten. Het zou om 30 tot 35 Nederlandse boeren gaan.


Lees ook
Tijdens het boerenprotest in Arnhem is het de boeren vooral om het signaal te doen

Boeren voeren actie bij het provinciehuis van Gelderland. Zij komen om een petitie aan te bieden aan de Gelderse commissaris van de Koning Henri Lenferink en landbouw-gedeputeerde Harold Zoet (BBB). Op meerdere locaties in Nederland hebben zich boeren verzameld om actie te voeren.

Op verschillende plekken in Nederland hadden boeren zich eerder op de avond verzameld. Op de Dam in Amsterdam stonden vijftien tractoren en in Arnhem kwamen zo’n 180 boeren samen om een manifest te overhandigen namens alle trekkergroepen van Nederland. Met het manifest wilden de boeren duidelijk maken dat hun werk door de Europese klimaatmaatregelen nauwelijks nog uit te voeren is.

Ook in andere Europese landen voerden boeren de afgelopen dagen actie tegen verschillende nationale maatregelen. Een gedeelde aanklacht zijn regels die de Europese Unie de boeren oplegt. Donderdag liep een boerenprotest in Brussel, waar een EU-top werd gehouden, uit de hand. De mobiele eenheid moest ingezet worden en vier demonstranten werden aangehouden.