Tienduizenden Slowaken protesteren vrijdag tegen het beleid van premier Robert Fico in de hoofdstad Bratislava en twintig andere Slowaakse steden. De demonstranten zijn het niet eens met de pro-Russische koers van de premier en schreeuwen leuzen als „Genoeg van Fico” en „Slowakije is niet Rusland maar Europa”. Burgergroep ‘Vrede voor Oekraïne’ had het protest georganiseerd. Dat meldt persbureau Reuters.
Fico’s links-nationalistische regering zegt maatregelen te willen treffen om gewelddadige protesten te voorkomen en een staatsgreep, die volgens Fico op handen zou zijn, tegen te gaan. De premier zegt zich te baseren op een geheim rapport van de Slowaakse spionagedienst SIS, die wordt geleid door de zoon van Fico’s partijgenoot. De oppositie zou samen met buitenlanders willen proberen om overheidsgebouwen te bezetten, een landelijke staking uit te roepen en wegblokkades op te werpen, aldus Fico.
Lees ook
Politiek veteraan Fico begon net met het uitvoeren van zijn autoritaire agenda in Slowakije
Oppositiepartijen en actievoerders weerspreken de aantijgingen, aldus Reuters. De regering zou demonstranten zwart willen maken om de aandacht af te leiden van beleidsproblematiek, stellen zij. Volgens persbureau AP zijn alle protesten tegen Fico sinds oktober 2023 vreedzaam verlopen.
Poetin
Premier Fico flirt geregeld met Rusland en vindt een vertrek van Slowakije uit de EU en NAVO niet ondenkbaar. Ook reisde de leider van de EU-lidstaat afgelopen december af naar Moskou voor een persoonlijke ontmoeting met president Vladimir Poetin om te onderhandelen over de toevoer van gas. Voorheen werd Russisch gas via Oekraïne naar Slowakije gepompt, maar door de oorlog zegde Kyiv het contract per 1 januari op. Fico’s ontmoeting met Poetin leidde tot protesten in Slowakije.
Volgens de organisatoren bracht het protest vrijdag 60.000 mensen op de been, een verdubbeling ten opzichte van een eerder protest twee weken geleden. Op 7 februari staan er wederom protesten gepland.
Lees ook
Moordaanslag op Slowaakse premier zet land onder politieke hoogspanning
Vandaag is het tachtig jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz in Polen werd bevrijd. In het kamp is deze geschiedenis nog altijd voelbaar. Tegelijkertijd probeert de Poolse politiek Auschwitz in te zetten voor nationaal gewin, vertelt correspondent Mark Middel. Hoe beïnvloedt dat de herdenking?
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Er is een akkoord bereikt over de vrijlating van drie Israëlische gijzelaars en de terugkeer van ontheemde Palestijnen naar het noorden van de Gazastrook. Dat meldde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondagavond laat. Hamas heeft na bemiddeling door Qatar en Egypte beloofd om voor vrijdag de anderhalf jaar geleden uit haar kibboets ontvoerde Arbel Yehoud vrij te laten, net als de vrouwelijke Israëlische militair Agam Berger en een nog onbekende andere gijzelaar.
Eigenlijk zou de door Islamitische Jihad vastgehouden Yehoud al dit weekend worden vrijgelaten, maar volgens Hamas was er „een technisch probleem”. Daarom weigerde Israël de Netzarim-corridor open te stellen, de grens tussen het zuiden en het noorden van de Gazastrook. De tienduizenden Gazanen die zich dit weekend bij die grensovergang hebben verzameld mogen met de nu gesloten deal alsnog terug naar huis vanaf deze maandagochtend.
Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren vorige week zondag heeft Hamas tot nu toe zeven gijzelaars vrijgelaten en Israël ruim tweehonderd Palestijnse gevangenen.
Liveblog Crisis in het midden-oosten
Akkoord over vrijlating drie Israëlische gijzelaars en terugkeer Palestijnen naar Noord-Gaza
Op het bordje van een succesvolle ondernemer ligt vaak erg veel: verkoop, logistiek, klantbeheer, internetbeveiliging – en ga zo maar door. Intussen is personeel lastig te vinden. Moet je onder die omstandigheden wel een werkweek van 36 uur nastreven?
Dat hoeft echt niet
Als je geniet van je werk, kan het geen kwaad structureel langere werkweken te maken, zeggen Selma Foeken en Florien Versteegh. Zij zijn sparringpartner voor ceo’s, onder wie bedrijfsoprichters. „Veel van onze klanten zijn gepassioneerd en zitten supergoed in hun vel”, zegt Foeken. „Zij geven zeker niet de indruk dat ze op het punt van omvallen staan.”
Volgens Versteegh is het een misverstand om te denken dat je werkweken van 36 uur zou moeten maken. „Ik heb zelf ooit het conservatorium afgerond en jarenlang gewerkt als celliste. Dat een musicus iedere dag met zijn vak bezig is, vinden mensen oké. Ze zeggen niet: ‘Deze vakantie mag je echt drie weken niet aan je instrument komen. Dat is niet gezond. Je moet nu eens ontspannen.’ Maar een ondernemer mag in de vakantie niet met het bedrijf bezig zijn, of in het weekend naar de zaak gaan.”
Door die opvatting komen ondernemers volgens Foeken en Versteegh regelmatig in een spagaat terecht, want hun partner klaagt dat ze te weinig thuis zijn. Foeken: „Een directeur-eigenaar werkt niet alleen veel en hard, maar is ook in zijn of haar hoofd altijd met het bedrijf bezig. Volgens mensen die zelf geen ondernemer zijn, is dat niet gezond. En ook een eventuele partner vindt daar vaak wat van.”
Daarom is het verstandig om er voor de mensen van wie je houdt ‘ook echt te zijn’ zodra je in hun gezelschap bent, adviseert Versteegh: „Dat kan bijvoorbeeld door iemand te vinden met wie je over je zorgen praat, vóórdat je thuiskomt. Zodat je hoofd tegen die tijd leeg is.”
Echt wel
Volgens psycholoog Annita Rogier is een goede werk-privébalans voor directeuren net zo belangrijk als voor werknemers. Rogier schreef boeken over burn-out en is duo-voorzitter van de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-outcoaches. „Ondernemers starten meestal met een leuk idee en gaan vervolgens keihard aan het werk vanuit een enorme bevlogenheid. Alleen zijn ze niet per se goed in bijvoorbeeld verkoop of boekhouding of aftersales en proberen dat toch zelf te doen. Ze denken dag en nacht aan hun bedrijf en voelen zich enorm verantwoordelijk.”
Taken overdragen lukt ze vaak niet. „Dat komt niet alleen doordat daarvoor in de beginfase van hun bedrijf nog weinig budget is, maar ook doordat ze erg perfectionistisch kunnen zijn.”
Versteegh: „Ze hebben vaak te veel werk op hun bordje dat ze niet leuk vinden en dat ook eigenlijk niet bij hen hoort.”
Delegeren is in zo’n geval van levensbelang, zegt Rogier. Net als prioriteiten stellen, bijvoorbeeld als het gaat om de werkdruk: „Als je nog niet de middelen hebt om meer mensen aan te nemen, is ‘nee’ zeggen tegen een klant soms de beste beslissing. Anders gaat het op den duur fout. Er zit echt een einde aan de rek.”
Dat geldt volgens Rogier ook wanneer ondernemers hun werk leuk vinden: „Ondernemers denken wel eens dat ze dan niet kunnen instorten, maar bevlogenheid beschermt maar een tijdje. In het begin kun je dat misschien prima aan, zonder duidelijke mentale of fysieke klachten. Maar uiteindelijk kunnen die toch ontstaan. Wie geen tijd neemt om te ontspannen of rusten, moet tijd vrijmaken om ziek te zijn.”
Piekdrukte mag af en toe, als je jezelf maar niet structureel overbelast, of langdurig je sociale relaties verwaarloost: „Je lichaam en je geest kunnen niet zonder rust, sociale contacten, beweging en naar buiten gaan. Als je steeds op zondag denkt dat je naar de fabriek moet omdat anders de machines stilstaan, kun je daar op den duur behoorlijk ongelukkig van worden.”
De druppel die de emmer doet overlopen kan volgens Rogier van alles zijn, van financiële stress tot zorgen over cyberrisico’s of teleurstellingen op persoonlijk vlak. „Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat een medewerker fraude heeft gepleegd, kan dat echt pijn doen. Hetzelfde geldt voor miscommunicatie of conflicten, of een werknemer van het eerste uur die plotseling zijn of haar ontslag indient.”
Ook privéfactoren kunnen meespelen. „Als iemand getrouwd is met de zaak, kan dat een tijdje goed gaan en uiteindelijk toch in een scheiding resulteren.”
Ook volgens Foeken en Versteegh is delegeren belangrijk: „Wij adviseren ondernemers vaak een directeur aan te nemen die als manager kan fungeren. Dat geeft de ondernemer de vrijheid om weer te doen waar hij of zij goed in is en waardoor het bedrijf groot is geworden.”
Dus
Hard werken mag, als het maar niet altijd is. Probeer je als ondernemer zoveel mogelijk te richten op het ondernemen zelf. Dat betekent bijna altijd dat je meer moet gaan delegeren dan je nu waarschijnlijk doet.