Tienduizenden demonstranten bij bijeenkomst AfD in Essen, partijtop herkozen

Zo’n zeventigduizend demonstranten hebben zich zaterdag verzameld voor de Grughalle, een hal in het Duitse Essen waar een tweedaags congres van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) plaatsvindt. Dat schrijven internationale persbureaus. De demonstranten zijn naar het congrescentrum gekomen om hun onvrede te uiten over de partij en diens extreemrechtse gedachtegoed.

Eerder op de dag probeerden demonstranten te verhinderen dat AfD-politici de arena konden bereiken, onder meer door wegen te blokkeren. De conferentie ging daardoor later dan gepland van start. De politie gebruikte knuppels en pepperspray om te voorkomen dat de demonstranten door de politiebarrière zouden breken. Een klein aantal agenten liep lichte verwondingen op bij de confrontatie. Ook werd een onbekend aantal activisten gearresteerd.


Lees ook

Rechts-radicale AfD ziet zetelaantal flink toenemen

AfD’ers vieren hun zetelwinst zondagavond.

Tijdens de partijconferentie zou ook de nieuwe partijtop worden gekozen. Alice Weidel en Tino Chrupalla werden met een grote meerderheid herverkozen en zullen de partij de komende tijd opnieuw als duo leiden. Tegen de zeshonderd AfD-aanhangers zei Weidel dat „er een einde dreigt te komen aan Duitsland als het niet stopt met woke hippiegekte”. Ze zei ook dat er volgens haar geen plaats is voor Oekraïne in Europa en de Europese Unie.

Met 15,9 procent van de stemmen won de rechts-radicale partij flink tijdens de Europese verkiezingen, maar AfD wordt ook geplaagd door een serie schandalen. Zo werd de Europese AfD-lijsttrekker Maximilian Krah eerder deze maand uit de delegatie van de partij gezet vanwege uitspraken over de paramilitaire SS in nazi-Duitsland. Tegenover een Italiaanse krant stelde hij dat een SS-lid „niet automatisch een crimineel” was en dat „onder de 900.000 SS-mannen ook veel boeren” waren. Daarnaast werd eerder al een naaste medewerker van Krah opgepakt op verdenking van spionage voor China.