Tien jaar lang zocht de geestelijk vader van Nutella naar de perfecte hazelnootpasta, in de perfecte pot

Het is nooit te laat om Napoleon te bedanken voor al het lekkers dat we zonder zijn blokkade van de Britse zeehandel gemist zouden hebben. Die maakte cacao, hoofdbestanddeel van chocolade, zó duur dat de cioccolatai van Turijn hun mengsels aanlengden met een pasta van hazelnoten. Die bezat Italië in overvloed zelf.

Gianduia-repen heetten ze, naar een carnavalsfiguur uit hazelnotenwalhalla Piemonte. En omdat hazelnootolie bij kamertemperatuur vloeibaar is, zijn ze ietsje zachter dan chocoladerepen. Achteraf gezien is het een wonder dat het nog anderhalve eeuw duurde vooraleer iemand bedacht dat het nóg smeuïger kon, als in smeerbaar smeuïg, maar sinds 1964 is een wereld zonder Nutella ondenkbaar geworden.

De man die de naam verzon en Nutella wereldfaam bezorgde – want SuperCrema Gianduia bekte niet lekker – is overleden. Francesco Rivella werd 97 en stierf toepasselijk op Valentijnsdag, de dag waarop geliefden elkaar niet alleen bloemen maar vanouds ook chocolade geven.

Francesco Rivella, mede-uitvinder van Nutella, is op 97-jarige leeftijd overleden.
Foto Rotary Club Alba

Rivella was 25 en nog maar net afgestudeerd in de bromatologie, die scheikundige en natuurkundige eigenschappen van voedsel bestudeert, toen hij in 1952 in dienst kwam bij Ferrero. Dat was toen nog een klein chocoladefabriekje in Alba, even ten zuiden van Turijn, geleid door Michele Ferrero die het kort daarvoor van zijn vader had overgenomen. Tussen de bromatoloog en de zakenman klikte het. Samen begonnen Rivella en Ferrero hun zoektocht naar de perfecte hazelnoot-chocoladepasta en de perfecte glazen pot als verpakking, die tien jaar zou duren.

Van elke tien hazelnoten verdwijnen er wereldwijd vier in een van de tien Nutella-fabrieken

Als hoofd voedseltechnologie zou Rivella ook aan de wieg staan van Mon Chéri, Ferrero Rocher, Tic Tac-pepermuntjes en de Kinder Surprise-snoepgoedserie. Maar Nutella was het startschot waarmee Ferrero de top vijf van chocola- en snoepconcerns in de wereld zou bereiken. En Nutella hielp Michele met een vermogen van ruim 25 miljard euro de rijkste man van Italië te maken.

Onstilbare honger naar Nutella

Van elke tien hazelnoten verdwijnen er wereldwijd vier in een van de tien Nutella-fabrieken op vier continenten, die in 2013 samen 350 miljoen kilo pasta produceerden. In een pot Nutella is de hazelnoot met een aandeel van 13 procent overigens in de minderheid.

Nutella is een superprocessed food, gericht op instant bevrediging van de geluksreceptoren. De pasta bestaat voor meer dan de helft uit suiker en palmolie, en bevat verder melkpoeder, cacao, de smaakmaker vanilline en lecithine, een zogeheten emulgator die vetten en vloeistoffen met elkaar kan laten mengen. In de VS – waarheen Ferrero pas in 1983 de sprong waagde – en Australië is dat laatste ingrediënt afkomstig van soja. In Europa wordt bietsuiker toegepast, elders rietsuiker.

Het merk raakte ook omstreden, door het massale gebruik van palmolie, waarvoor wereldwijd bos wordt gekapt. En er zijn zorgen over het intensieve gebruik van gif op de hazelaar-monoculturen die in Piemonte en Lazio de onstilbare honger naar Nutella moeten stillen. Én Nutella is synoniem geworden met eenvormig massatoerisme in een geglobaliseerde wereld. Voor een wafel met Nutella vormde zich tien jaar geleden in Amsterdam de eerste van wat je nu een TikTok-rij zou noemen.

Rivella was toen al jaren met pensioen, al bleef hij tot zijn dood patroon van het gilde der scheikundigen in Piemonte. Hij wijdde zich aan de teelt van vruchten en bekommerde zich om de instandhouding van de Piemontese sport pallapugno, letterlijk ‘vuistbal’, een kaatsspel met antieke wortels. Michele Ferrero, met wie Rivella levenslang was verbonden, overleed precies tien jaar eerder, óók op Valentijnsdag.