Tien graden verschil tussen provincies: waardoor zijn de temperaturen zó verschillend in Nederland?

„Opmerkelijk”, zeiden meteorologen in de weerkamer van het KNMI terwijl ze de weerkaart van deze donderdag bekeken.

De meetstations in verschillende provincies in Nederland maten sterk uiteenlopende temperaturen: in het noordoosten van Gelderland werd het bijvoorbeeld 18,3 graden Celsius, zo’n 10 graden warmer dan in Groningen waar het slechts 8,6 graden Celsius werd.

In het zuiden van Nederland, in Zeeland en Limburg, werd het respectievelijk 17,5 en 16,9 graden Celsius. In het noorden van Drenthe 9,3.

„Dat grote verschil in temperatuur komt door verschil in wind boven Nederland, veroorzaakt door storm Babet die nu boven Ierland raast”, zegt KNMI-meteoroloog Jos Diepeveen.

De storm zorgt ervoor dat boven het zuiden van Nederland warme wind waait vanuit het zuiden en boven het noorden koude wind uit het oosten.

„Tussen de twee gebieden ligt een front, een scheiding tussen twee luchtsoorten. We zagen het al aankomen in onze weermodellen, maar nu zien we het ook echt terug in de metingen.”

Zulke grote temperatuurverschillen binnen Nederland komen een aantal keer per jaar voor.

„Dit zie je ook weleens in het voorjaar”, zegt de meteoroloog. „Wanneer bijvoorbeeld de lucht al opwarmt, maar de zee nog koud is. Het verschil in temperatuur tussen plekken aan de kust en meer landinwaarts kan dan ook zo tien graden zijn.”