Thekla Reuten: ‘Is dit echt mijn 65ste rol? Absurd.’

‘Citadel is vooral een spannende serie, entertainment, maar wat me erin aantrok is hoe Italië wordt neergezet. Het speelt zich af in 2030 maar het lijkt akelig dichtbij.’ Actrice Thekla Reuten speelt de vrouw van een wapenhandelaar in Citadel: Diana. In deze futuristische spionageserie is Italië veranderd in een politiestaat waarin het militair-industrieel complex goede zaken doet met de corrupte, radicaal-rechtse regering.

Citadel, vanaf donderdag te zien op Prime Video, is van oorsprong een Amerikaanse serie die nu diverse internationale vervolgen krijgt. De Italiaanse serie draait om een vrouwelijke spion die infiltreert in een groot wapenbedrijf.

Julia Zani, het personage van Reuten, is een rijke Amerikaanse, uitgehuwelijkt aan een machtige Europese familie. ‘De vrouw van’, dus. Reuten: „Maar vergis je niet, mijn Italiaanse oma zei altijd: De man is het hoofd van de familie, maar de vrouw is het nekje.” Als mater familias raakt Julia Zina verscheurd in de machtsstrijd tussen haar echtgenoot en zoon. Reuten: „Ik heb een bescheiden rol, hoor. Ik was toch al in Italië voor de film Suspicious Minds dus kon ik er wel een paar draaidagen aan vast plakken voor deze serie – als toetje. Citadel draait om de actie en om Matilda De Angelis die de heldin speelt. Ikzelf kom in de serie nauwelijks buiten mijn villa. Soms laat ik mijn elf hazewindhonden uit. Ik had plakjes ham in mijn hand verstopt, om ze bij me te houden.”

Marco Ghidelli

De wereld van Citadel doet haar denken aan The Damned van Luchino Visconti uit 1969, een film over een machtige Duitse familie van wapenfabrikanten die goede zaken doet met het naziregime. Reuten: „Ik speelde ooit in de toneelbewerking ervan, De val van de goden. Met Citadel zijn we honderd jaar verder, maar het lijkt verontrustend veel op de tijd vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het grote verschil: dankzij internet en mobiele telefoons gebeurt het nu allemaal onder onze ogen. Villa Erba, waar we draaiden, was in de jaren dertig het huis van Visconti.”

Stilzwijgend heeft Reuten als actrice een stevige internationale carrière opgebouwd. Zo speelde ze in de series Sleeper Cell, Hidden, Restless en de films In Bruges en The American, naast George Clooney. Citadel is haar 65ste rol. Een mooi moment om eens langs de titels te lopen die het meeste voor haar betekend hebben. Uit het hoofd noemt ze vijf rollen die haar zijn bijgebleven. Dat blijken niet per se haar beste films.

1. Kruimeltje

Reuten: „Is dit echt de 65ste rol? Absurd. Ik denk dat ik begin bij Kruimeltje. Die was bijzonder omdat mijn vader toen op zijn ziekbed lag. Ik kreeg van de regisseur wat ongemonteerde scènes mee naar huis – wat nooit mag – zodat hij me toch nog kon zien spelen.” In de kinderfilm Kruimeltje (Maria Peters, 1999), een van haar eerste rollen, speelde Reuten een elegante concertpianist die de moeder van straatjongen Kruimeltje blijkt te zijn, het kind dat ze na de geboorte had afgestaan.

Een week nadat haar vader was overleden, begon ze met de opnames van Iedereen Beroemd (Dominique Deruddere, 2000). Reuten: „Toch was dat een mooie tijd, omdat het zo’n fijne film was om te maken, met Eva van der Gucht die een goede vriendin van me werd. Die film werd genomineerd voor een Oscar, ik had een kaartje voor de uitreiking maar ik moest die avond toneelspelen, dus ik kon niet. Gelukkig werd later ook De Tweeling genomineerd. In die periode speelde ik ook toneel, maar ik had in mijn contract laten opnemen dat ik vrij zou krijgen als we genomineerd zouden worden.”

2. Una bellezza

Una bellezza che non lascia scampo (Francesca Pirani, 2001) was haar eerste buitenlandse film. Ze speelde een conservatoriumstudente die verstrikt raakt tussen twee mannen. „Daar heb ik Italiaans voor geleerd, vooral omdat ik zelf verliefd werd op twee Italianen. Ja, wederzijds. En vluchtig. Dat was wel lastig op de set maar daar gaan we het verder niet over hebben. Ik heb Italiaanse wortels, mijn moeder is een Toscaanse uit Tuindorp-Oostzaan, mijn vader een Franse Limburger. Italië voelt als een deel van mij.”

Is spelen in een buitenlandse film anders dan in een Nederlandse? „Tot mijn verbazing wordt er op de Italiaanse filmset vaak heel slecht gegeten. Zit je gewoon te lepelen uit van die vieze, geprepareerde bakjes. Misschien omdat Italianen elke dag al zo lekker eten, dat ze op de set denken: ‘Even niet. Geef maar wat’. Terwijl er op Nederlandse sets altijd heerlijk wordt gekookt.” Wat ze eigenlijk wilde zeggen is dat het geen snars uitmaakt waar of wat je draait. Reuten: „Of het nu in de Marokkaanse woestijn is of op een sleek set in LA; er staan een tafel met koffie, kledingrekken, een make-up-wagen, een Dixie. Waar het om gaat is dat je met zijn allen naar een plek in de wereld toe gaat om samen een verhaal te vertellen, ieder vanuit zijn eigen discipline. En op die plek komt dan alles samen.”

3. Highlander

In Highlander: The Source (Brett Leonard 2007), de vijfde en laatste van de filmreeks, speelde Reuten de vrouw van de held Duncan die samen met hem op zoek gaat naar de bron van onsterfelijkheid. De film flopte. Reuten: „Ik speelde in het Londense Almeida-theater in Lorca’s toneelstuk Blood Wedding – acht voorstellingen per week, dus dat was erg goed voor mijn Engels. Naar aanleiding van die rol kreeg ik deze rol aangeboden zonder dat ik auditie hoefde te doen. Ik overzag toen niet dat het een slechte film ging worden.” Ze hadden het erg leuk op de set, zegt ze, ze mocht een vette actiescène doen. „Mijn geliefde in de film heeft het eeuwige leven. Die moet steeds weg om de wereld te redden. Ik zou dan een kind krijgen en ook onsterfelijk worden. Ik deed erg mijn best om een lijn te krijgen in mijn rol, maar die hele mythologie, daar kreeg ik mijn hoofd niet omheen.”

4. Lucky Man

Reuten noemt nog een anomalie op haar cv: Stan Lee’s Lucky Man (2016-2017), een Britse superheldenserie over een rechercheur die een magische armband heeft die hem geluk brengt. Reuten: „Ik speel een vrouw die als enige ook zo’n armband heeft en daardoor ontstaat een spannende verhouding. In Nederland heeft niemand die serie gezien, best jammer. Hoofdrolspeler James Nesbitt zei dat ik ouderwets Brits klonk, een beetje royal. Dat moet je zo houden, zei hij, past goed bij je rol.”

Vóór die tijd, zegt ze, voelde zich ontworteld. Ze reisde in haar eentje van filmset naar filmset, levend uit een koffer. „Nu ben ik geworteld, ik heb een man en twee zonen. Mijn man Gijs Naber is ook acteur dus we zijn altijd bezig met de agenda’s. Ik voel me onthecht als ik niet bij de kinderen ben, dus heb ik ze vaak meegenomen naar de set. Het gezin heeft wel invloed op de keuze voor rollen. Ik ga niet meer zes, zeven maanden naar de andere kant van de oceaan. Bij Lucky Man had ik net mijn eerste kind gekregen en merkte ik dat ik het prima kon combineren. Ik bleek daar best wel een goede producent in te zijn.”

5. Narcosis

Ze merkt dat ze zich vooral rollen herinnert die met kantelpunten in haar persoonlijke leven zijn verbonden. Reuten: ,,Als je me vraagt wat mijn belangrijkste rol was, dan ben ik geneigd om te antwoorden: de rol waarmee ik nu bezig ben. Want alles wat ik ooit heb gespeeld, beweegt mee in wat ik nu doe.” Ze noemt als voorbeeld het recente Narcosis (Martijn de Jong, 2022), waarin ze een weduwe speelt die de verdwijning van haar man moet verwerken. „Daarin kon ik zo min mogelijk doen en toch alles voelbaar maken wat niet gezegd werd. Dar was ik toen net aan toe. Dat kan niet altijd zo, maar hier viel het goed op zijn plaats.”

Citadel: Diana is vanaf donderdag te zien op Prime Video.