Theater Na de Dam maakt indruk met gelaagde aanklacht tegen politieke lafheid

‘De verhalen die op Theater Na de Dam worden verteld, worden nu gespeeld omdat ze nú relevant zijn. Zo is de actualiteit altijd aanwezig – in de ene voorstelling wat directer dan de andere.” In zijn openingsspeech onderstreept artistiek leider Jaïr Stranders nog eens de unieke positie die het theaterfestival inneemt. Vanaf 2010 vormt het evenement een artistieke aanvulling op de Nationale Dodenherdenking: overal in het land worden op en rondom 4 mei voorstellingen gespeeld die zich op de een of andere manier tot de Tweede Wereldoorlog verhouden. Dat maakt dat het festival altijd direct wordt beïnvloed door de herdenking waaraan het verbonden is – een gelegenheid die sowieso al tot de meest bediscussieerde dagen op de kalender behoort.

Dit keer was dat nog meer dan anders het geval. De in media en politiek geuite angsten over mogelijke verstoringen resulteerde in een uitgeklede versie van de centrale bijeenkomst op de Dam. De maatregelen leidden onder meer tot een alternatieve herdenking op 3 mei op de Westermarkt in Amsterdam, waarop joden, moslims, christenen en seculieren gezamenlijk zowel de slachtoffers van de Holocaust als die in Gaza herdachten.

Vanwege die context werd er met spanning uitgekeken naar de voorstelling die de meeste aandacht trekt op Theater Na de Dam: die in Koninklijk Theater Carré. De editie van vorig jaar toonde al dat de organisatie controverse niet per se schuwt. In Waar wij voor strijden ontpopte Jacob Derwig zich als kunstliefhebber langzaam tot een neo-nazi, en toonde zo hoe het fascisme zich juist ook binnen een kunstminnende elite kan ontwikkelen onder het mom van de bescherming van de eigen cultuur.


Lees ook
‘Theater over de oorlog van toen is juist relevant voor het nu’

Medeoprichter en artistiek directeur van Theater Na de Dam Jaïr Stranders.

Onzichtbaar panel

In tegenstelling tot vorig jaar liep er tijdens de voorstelling Schuldig landschap niemand uit het publiek weg. Dat betekent echter niet dat de voorstelling minder kritische noten te kraken heeft – schrijver Nathan Vecht en regisseur Abdel Daoudi zijn alleen wat omfloerster in hun aanpak.

In een decor dat veel weg heeft van een parlementaire enquête – een lange tafel bezaaid met microfoons en dossiers, met een rijtje camera’s ervoor – speelt Malou Gorter een vrouw die door een onzichtbaar panel wordt ondervraagd. Ze moet zich verantwoorden voor de Nederlandse reactie op de Holocaust. Waarom lieten de autoriteiten vóór de invasie van Duitsland zo weinig Joodse vluchtelingen toe? Waarom werd de bouw van een vluchtelingenkamp in de buurt van Paleis Het Loo door koningin Wilhelmina voorkomen? En waarom moesten de vluchtelingen de bouw van het uiteindelijke kamp, in Westerbork, zelf bekostigen?

En zo gaat het maar door. Talloze misstanden passeren de revue, die allemaal direct te relateren zijn aan kwesties die ook nu nog spelen – naast de kille houding ten opzichte van vluchtelingen passeren ook historische equivalenten van de toeslagenaffaire en het egocentrisme van ‘Not In My Backyard’-activisme de revue. Het maakt de tegenwerpingen van Gorter dat je het ‘in zijn tijd moet zien’ des te holler.

Moreel failliet

Het ingenieuze aan Schuldig Landschap is dat de makers het heden ook tot onderwerp van gesprek maken. We blijken namelijk anno 2030 te zijn, en Gorter moet tevens haar licht laten schijnen op de laatste jaren van de Nationale Dodenherdenking. Die blijkt namelijk te zijn opgeheven omdat de regering zich geen raad meer wist met de maatschappelijke onenigheid rond de invulling van het evenement.

Zo wordt de voorstelling een portret van een politieke cultuur van lafheid, een moreel failliet poldermodel dat meer bezig is met het managen van maatschappelijke onrust dan het ontwikkelen van een visie op een rechtvaardige samenleving. Maar dat is ook ónze verantwoordelijkheid, onderstrepen Vecht en Daoudi in het slotakkoord. Gorter ruimt het veld en de ‘gewone burger’, in de vorm van zangeres Sara Afiba, roept ons via een uitvoering van Bowie’s ‘Heroes’ op tot het tonen van morele moed. Zo tonen de makers van Schuldig landschap scherp de ruimte voor dialoog en wederzijds respect die het theater kan bieden, en waaraan het rondom de Nationale Dodenherdenking dit jaar ontbrak.

https://www.youtube.com/watch?v=LH9dUGnVYsE