‘The Voice’ keert terug op televisie, met veel maatregelen om wangedrag te voorkomen

Drie jaar na de ondergang van The Voice wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag, komt de talentenshow terug op de televisie. Omroep RTL en producent ITV maakten maandag de nieuwe jury en presentatoren bekend. De eerste uitzending vindt begin volgend jaar plaats. Ook de kindervariant The Voice Kids keert terug. Opvallend was de presentatie van een dik pakket met maatregelen die moeten voorkomen dat kandidaten slachtoffer worden van seksueel wangedrag of machtsmisbruik.

Chantal Janzen en Edson da Graça presenteren The Voice of Holland. De nieuwe coaches zijn Ilse De Lange, Willie Wartaal, Dinand Woesthoff, Suzan & Freek. The Voice Kids keert ook terug. Dat wordt gepresenteerd door Jamai Loman en Quinty Misiedjan. De kindercoaches zijn Claude, Ilse de Lange, Flemming en Emma Heesters.

Van hen zaten Janzen, De Lange en Loman eerder bij The Voice. De rest is nieuw. RTL en ITV benadrukken dat ook de leiding achter de schermen nieuw is. De nieuwe eindredacteur, productieleider, regisseur en producent moeten „een frisse start” waarborgen.

Speciale app

Om herhaling te voorkomen presenteren ITV en RTL „extra maatregelen voor een veilige werkomgeving”. De talenten zijn fysiek én online nooit alleen met coaches of medewerkers. Alle contacten vinden plaats in aanwezigheid van anderen, of via een speciale app. Berichten kunnen worden ingezien en kunnen niet worden verwijderd. De coaches worden vooraf gescreend. Coaches en presentatoren krijgen een verplichte „awareness-traning”. De geheimhoudingsplicht in de contracten van de deelnemers geldt niet langer voor grensoverschrijdend gedrag. Zogeheten „programmacoaches” gaan de veiligheid van de talenten in de gaten houden. Talenten kunnen grensoverschrijdend gedrag melden bij vertrouwenspersonen en bij extra meldpunten.

Begin 2022 bracht het programma BOOS meerdere gevallen van grensoverschrijdend gedrag aan het licht bij de talentenshow. Dit had grote gevolgen. Het openbaar ministerie stelde een onderzoek in tegen de muzikaal leider, de regisseur, en de juryleden Marco Borsato en Ali B.. Van hen werd alleen de laatste veroordeeld, voor verkrachtingen die door het schandaal ook aan het licht kwamen maar die niets met The Voice te maken hadden.

In Hilversum zorgde de kwestie op termijn voor een aardverschuiving, zeker sinds het rapport van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. Diverse andere schandalen kwamen aan het licht, verschillende kopstukken moesten vertrekken. Ook in de rest van de samenleving kwam grensoverschrijdend gedrag, al dan niet seksueel, hoog op de agenda te staan. In 2022 werd Mariëtte Hamer aangesteld als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. In juni 2024 werd de nieuwe Wet seksuele misdrijven aangenomen, met ruimere definities.