Thaise senaat keurt wetsvoorstel goed, weg naar homohuwelijk nu helemaal open

De Thaise senaat heeft dinsdag ingestemd met een wet die het homohuwelijk legaliseert, zo melden internationale persbureaus. Nadat het wetsvoorstel in maart al door de Thaise Kamer was gekomen, werd het dinsdag met een grote meerderheid van 130 van de 152 stemmen aangenomen in de senaat. De nieuwe wetgeving schrapt de verwijzingen naar man en vrouw in de omschrijving van het huwelijk en ruilt die in voor niet-gendergerelateerde termen als ‘individuen’ en ‘huwelijkspartners’.

Daarnaast krijgen huwelijkspartners van elk geslacht voortaan dezelfde wettelijke, financiële en medische rechten, waardoor ook voor homoseksuele stellen de weg naar adoptie of erfenis open ligt. Met het nemen van de laatste politieke hindernis is Thailand na Taiwan en Nepal het derde Aziatische land dat het homohuwelijk wettelijk vastlegt. De wet gaat nu pro-forma nog langs koning Maha Vajiralongkorn, die binnen de komende vier maanden een begindatum voor de invoering van de wet zal bekendmaken.


Lees ook

Thailands conservatieve elite zwaait nog altijd de scepter

Aanhangers van Pheu Thai met portretten van de oud-premiers Thaksin en Yingluck Shinawatra op een verkiezingsbijeenkomst in Bangkok, in april vorig jaar.

Hoewel Thailand een reputatie van tolerantie en inclusie heeft met betrekking tot de lhbtiq-gemeenschap, houdt een groot deel van de Thaise samenleving er conservatieve waarden op na. Eerdere pogingen in de afgelopen decennia om de gelijkheid van het huwelijk in te voeren, strandden vroegtijdig. Sommige critici die wel voorstander zijn van de wetswijziging, betreuren het uitblijven van erkenning van transgenderpersonen of non-binaire mensen op identiteitsdocumenten.

De Thaise parlementariër Tunyawaj Kamolwongwat van de pro-democratische partij Move Forward, sprak dinsdag van een „overwinning voor het volk”. Later op dinsdag staan in het centrum van Bangkok festiviteiten gepland. Ook in Thailand staat de maand juni in het teken van Pride en zijn de grote winkelcentra, populair bij toeristen, versierd met regenboogkleuren, zo meldt het Franse persbureau AFP.