Thaise oud-legerleider en premier Prayuth Chan-ocha kondigt afscheid aan uit politiek

Thailand Het vertrek van Prayuth Chan-ocha als premier lag in de lijn der verwachting na de verkiezingsnederlaag van zijn door het leger gesteunde United Thai Nation-partij.
Het vertrek van Prayuth Chan-ocha als premier komt negen jaar na zijn machtsovername via een militaire staatsgreep.
Het vertrek van Prayuth Chan-ocha als premier komt negen jaar na zijn machtsovername via een militaire staatsgreep. Foto Sakchai Lalit/AP

Prayuth Chan-ocha treedt terug als premier van Thailand en hoofd van de demissionaire regering. Dat heeft zijn partij United Thai Nation dinsdag op Facebook bekendgemaakt. Zijn vertrek komt negen jaar na zijn machtsovername via een militaire staatsgreep. In 2014 beloofde Prayuth het land slechts tijdelijk te zullen leiden.

Zijn aangekondigde aftreden lag in de lijn der verwachting na de verkiezingsnederlaag afgelopen mei van zijn door het leger gesteunde United Thai Nation-partij. De partij behaalde slechts 36 van de 500 zetels van het Lagerhuis. Prayuth blijft wel waarnemend premier tot er een nieuwe regering is gevormd. Het Thaise parlement stemt donderdag over zijn opvolging. Of de winnaar van de verkiezingen, Pita Limjaroenrat, dan gekozen zal worden is niet zeker. Limjaroenrat heeft een meerderheid in het Lagerhuis en de Senaat nodig.

De 69-jarige Prayuth is een voormalig legerleider en leidde de junta tot aan de verkiezingen in 2019. Daarin werd hij door het parlement voor vier jaar gekozen als premier. Vermeende stembusfraude tijdens die controversiële verkiezingen heeft Prayuth altijd van de hand gewezen.

Lees ook: Staat het militaire regime in Thailand de macht wel af?