Terwijl Droste wegsmelt, breekt Tony’s verkooprecords

Beide maken ze chocolade in een bijzondere vorm: Droste heeft zijn kenmerkende ronde pastilles, de repen van Tony’s Chocolonely kunnen alleen in ongelijke stukken worden gebroken. Maar waar Tony’s afgelopen jaar een recordomzet boekte, dreigt Droste te verdwijnen nu de beoogde koper van de chocoladefabrikant is afgehaakt.

Om met het succesverhaal te beginnen: Tony’s Chocolonely boekte afgelopen jaar ruim 200 miljoen euro omzet. Dat is 33 procent meer dan een jaar eerder. Een aanzienlijk deel van die groei komt uit de Verenigde Staten. Daar werd voor 50,8 miljoen euro aan repen verkocht, 85 procent meer dan een jaar eerder. Sinds afgelopen jaar ligt Tony’s daar in veel meer winkelschappen: de grote supermarktketens Walmart en Kroger voegden het merk aan hun assortiment toe. Het grootste deel van de omzet wordt nog altijd in Nederland gedraaid, 60,8 miljoen euro. Ook daar was sprake van lichte groei.

Onderaan de streep schreef het in 2005 opgerichte chocoladebedrijf rode cijfers: 6,8 miljoen euro verlies. Een jaar eerder was dat nog 2,4 miljoen euro in de min. Volgens Tony’s is er sprake van „een ingecalculeerd verlies” dat onder andere komt door investeringen die zijn gedaan in het verplaatsen van een deel van de productie naar de Verenigde Staten.

Het logo van chocolademaker Droste op een muur bij de fabriek in het Gelderse Vaassen.
Foto Vincent Jannink/ANP

Problemen bij Droste

Het in 1863 opgerichte Droste raakte tijdens de coronacrisis in de problemen en zit sindsdien in een neerwaartse spiraal. Deze week werd bekend dat de productie in de fabriek in het Gelderse Vaassen is stilgelegd en dat voor de 27 resterende medewerkers ontslag is aangevraagd.

Voor de pandemie haalde het bedrijf twee derde van zijn omzet uit export en winkels op vliegvelden, maar daar liep de vraag in 2020 en 2021 terug. Toen vervolgens de oorlog in Oekraïne uitbrak, die stijgende energiekosten met zich meebracht, werden de financiële problemen groter. Al in de jaarrekening over 2023 uitte de directie zijn zorgen over de voortgang van het bedrijf: moederbedrijf Hosta wilde geen toezeggingen doen over het blijven financieren van het verliesmakende Droste.

En toen moesten de extreme prijsstijgingen van cacao nog komen. Jarenlang schommelde de cacaoprijs op de wereldmarkt rond de 2500 dollar per ton, maar afgelopen jaar schoot dat omhoog.

In april vorig jaar kwam de cacaoprijs boven de 10.000 dollar per ton uit. In de zomer en het najaar daalden de prijzen weer, maar ze bleven flink hoger dan voorheen. Afgelopen december klom de prijs opnieuw naar boven de 10.000 dollar.

Die hoge prijs komt door tegenvallende oogsten in Ivoorkust en Ghana en de schaarste die daardoor is ontstaan. In die twee landen vindt het merendeel van de wereldwijde cacaoproductie plaats, maar boeren worden er geplaagd door slecht weer en gewasziekten. Ook al krijgen boeren door de prijsstijgingen iets meer betaald voor hun bonen, door het productieverlies worden zij alsnog zwaar getroffen.

Inkoopnetwerk

De slechte leefomstandigheden van cacaoboeren zijn de reden dat Tony’s in 2005 werd opgericht. De prijs die boeren voor hun cacaobonen krijgen, wordt door de lokale overheid vastgesteld. Voor fairtradechocolade komt daar een bedrag bovenop, Tony’s betaalt daar nog een extra premie overheen. Toch blijft ook daarmee het merendeel van de boeren onder de grens voor een leefbaar inkomen. Volgens Tony’s heeft dat ermee te maken dat de hogere bonenprijzen niet voldoende zijn om lagere productie door mislukte oogsten op te vangen.

Het bedrijf denkt de leefomstandigheden van boeren vooral te kunnen verbeteren als meer bedrijven cacao op de Tony’s-manier inkopen. Daarvoor heeft het een inkoopnetwerk waarbij negentien andere chocolademakers via Tony’s hun cacao kopen. Afgelopen jaar sloten onder meer de Britse supermarktketen Waitrose en Feastables, het chocolademerk van de Amerikaanse YouTuber MrBeast, zich aan bij het inkoopnetwerk.

De ongekende cacaoprijsstijgingen drukten bij Tony’s de winst: het bedrijf rekent de stijging niet helemaal door aan consumenten en neemt een deel voor eigen rekening. Bij Droste was het de zoveelste tegenslag die Hosta, sinds 1997 de eigenaar van het merk, deed besluiten om de chocoladefabriek te koop te zetten.

Afgelopen zomer leek er een overnamekandidaat te zijn gevonden: het Belgische Pauwels Engineering, dat ook de Koetjesreep produceert. Maar deze week werd bekend dat de overname is mislukt. Wat er nu met het merk gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Tony’s denkt dit jaar zijn producten opnieuw duurder te moeten maken. Een paar weken terug kondigde de Zwitsere chocolatier Lindt ook al prijsstijgingen aan. Een andere manier waarop chocoladeverkopers met de stijgende grondstofprijzen omgaan is het verkopen van een kleinere verpakking voor dezelfde prijs (‘krimpflatie’). Ook verlagen producenten het cacao-aandeel.

In die zin was Pauwels zo’n gekke overnamekandidaat nog niet. De Koetjesreep bevat namelijk zo weinig cacao dat het geen chocolade mag heten.