‘Terroristische’ steekpartijen in Israëlische kuststad Hadera, zes gewonden

Bij een grootschalige Israëlische operatie in het noorden van Gaza zijn afgelopen etmaal tientallen doden en gewonden gevallen, melden lokale autoriteiten volgens persbureau AP. Het gebied wordt gebombardeerd en is grotendeels door het Israëlische leger geïsoleerd, waardoor humanitaire hulp al dagenlang geen doorgang vindt.

Doelwit was onder meer het verstedelijkte vluchtelingenkamp Jabalia, één van de grootse in Gaza. Daarbij zijn volgens autoriteiten een onbekend aantal doden gevallen. In totaal zitten zeker 400.000 mensen vast in het gebied, meldde de Palestijnse hulporganisatie UNWRA. Zij zouden niet meer weg kunnen vanwege de belegering door het Israëlische leger.

„Het is hier de hel. We kunnen nergens naartoe”, zegt de in Jabalia verblijvende Mohamed Awda tegen AP. „Overal vliegen drones en ze schieten op alles wat beweegt. Je kan niet eens het raam openen.”

Ziekenhuizen niet operationeel

Drie ziekenhuizen in Noord-Gaza zijn gedwongen hun werkzaamheden grotendeels neer te leggen. Honderden patiënten en artsen konden volgens het ministerie van Volksgezondheid door de onveilige situatie niet weg. Alleen acute zorg wordt nog verleend, zegt een ziekenhuisdirecteur tegen AP.

Israël begon het grondoffensief tegen Hamas in Gaza bijna een jaar geleden in het noorden en werkte zijn weg naar beneden. De omgeving van het noordelijk gelegen Jabalia was negen maanden geleden al ‘veilig’ verklaard. Nu stelt Israël dat Hamas zich in het noorden van Gaza heeft gehergroepeerd en worden Gazanen wederom gemaand om zuidwaarts te trekken.

Israël heeft sinds 7 oktober vorig jaar meer dan 42.000 Palestijnen gedood in Gaza, zegt Hamas.

Vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza ligt onder vuur.
Foto Omar Al-Qattaa/AFP