Terroristische aanslag verijdeld op Songfestival in Rotterdam, ‘Nederlandse justitie niet op de hoogte’

Begin 2020 hebben Luxemburgse veiligheidsdiensten een terroristische aanslag vanuit extreemrechtse hoek op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam verijdeld. De hoofdproducent van het evenement en de Nederlandse justitie waren niet op de hoogte van die plannen. Dat schrijft de Amsterdamse krant Het Parool na bevestiging van de Luxemburgse justitie.

Tegen de verdachte, de nu 23-jarige Alexander H. uit Zweden, werd deze maand in Luxemburg twaalf jaar cel geëist. H. mag de uitspraak die in november volgt op vrije voet afwachten. Hij werd in februari 2020, toen nog minderjarig, opgepakt in zijn huis in de Luxemburgse gemeente Strassen. Rechercheurs vonden op zijn laptop een document genaamd ‘Fun time for Eurovision 2020 – For a better and less over-accepting future’, schrijft de Luxemburgse tv-zender RTL. Het document zou zijn opgesteld door de Zweed en een Nederlandse handlanger. Over die Nederlander is niets bekend.

In het document zijn verschillende methoden voor een maximale hoeveelheid slachtoffers uiteengezet. Zo zou het duo bezoekers hebben willen vergiftigen met cyanide of ricine. Ze wilden verder chloorgas inzetten om paniek onder de menigte te veroorzaken; gas verspreiden via ventilatiesystemen en zelf explosieven maken. Ook hebben ze plannen voor de infiltratie van beveiligingsbedrijven in Rotterdam en de versperring van nooduitgangen in Rotterdam beschreven. Tijdens een inval heeft de politie materialen voor de productie van chloor en prototypes van raketten in beslag genomen.

Uiteindelijk ging het Songfestival in 2020 niet door vanwege de maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie. Een jaar later werd het evenement alsnog in Rotterdam ingehaald.

Rechtsextreem

De politierechercheur die voor de rechtbank getuigde, zegt dat H. betrokken was bij The Base. Deze extreemrechtse neonazistische groep werd in 2018 opgericht door een voormalige medewerker van de FBI en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens de rechercheur was H. proactief binnen de organisatie en snel tot een leidinggevende positie opgeklommen. Sinds juli 2024 beschouwt de Europese Unie The Base als een terroristische organisatie.

Tegen Het Parool zegt het Openbaar Ministerie niets af te weten van de zaak — tegenover NRC wil een woordvoerder er niets over kwijt. Sietse Bakker, hoofdproducent van het Songfestival in Rotterdam sprak tegenover Het Parool van „nieuwe informatie”.


Lees ook

Oekraïense tak van terreurgroep ‘The Base’ eist liquidatie inlichtingenofficier op. Wat voor groep is dat?

Beveiligingsbeelden uit Kyiv van Ivan Voronytsj, vlak voor hij werd neergeschoten. De rechts-extremistische groep The Base heeft de aanslag opgeëist.