Tennet moderniseert 350 hoogspanningsstations, liefst zonder dat iemand het merkt

Gehamer, gezaag en geroep van mannen in witte helmen en gele hesjes klinkt tussen de talloze elektriciteitsmasten van het hoogspanningsstation in Diemen. Technici in twee hoogwerkers torenen boven de kabels uit. Een busje piept terwijl het strak achteruit rijdt. Normaal gesproken is dit een stil, onbemand station van netbeheerder Tennet, bestemd om hoogspanning om te zetten in lagere spanning voor huizen en bedrijven in de regio en verder in het land. Nu is dit een drukke bouwplaats.

Bijna een jaar lang werken hier zeventig mensen in een strak schema. Het station moet op de schop om de gigantische groeiende vraag aan elektriciteit aan te kunnen. Dat geldt ook voor de andere ruim 350 Nederlandse hoogspanningsstations.

Om de klimaatdoelen te halen, moet Nederland overstappen op groene elektriciteit, opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen en wind. Maar dan moeten er wel genoeg kabels en andere transportinfrastructuur zijn om al die elektriciteit van bron naar gebruiker te vervoeren. Dat is nu niet het geval. De 13.264 hoogspanningsmasten van Tennet kunnen de elektrificatie van Nederland niet aan. Een kleine tienduizend bedrijven staan in de wachtrij voor afname van elektriciteit. Nog eens tienduizend voor de levering. Het elektriciteitsnet zit propvol.


Lees ook

Tennet verzint een list om toch meer klanten aan te sluiten op het overvolle stroomnet

Met behulp van een grote batterij kunnen bedrijven hun stroomverbruik flexibeler inrichten en dus ook een flexibeler contract afsluiten, redeneert netbeheerder Tennet.

De komende jaren legt Tennet daarom 1.350 kilometer aan nieuwe, modernere kabels aan en bouwt het bedrijf 55 nieuwe hoogspanningsstations. Bestaande stations moeten worden uitgerust met de nieuwste technologie om al die extra energie te kunnen omzetten van hoge naar lage spanning zonder overbelast te raken.

Met dat laatste is Tennet nu dus begonnen, zoals hier in Diemen. Geleidende blokken die zorgen voor aarding, schakelaren, transformatoren – veelal uit de jaren zeventig – worden allemaal vervangen door varianten die veel meer spanning aankunnen. Kosten voor alleen dit station: zo’n 20 miljoen euro.

Geknetter

In strakke lijnen lopen eindeloos veel kabels van de ene naar de andere mast.Een man in een hoogwerker verbindt de kabels aan de nieuwe onderdelen bovenaan de mast. Aan geknetter is te horen dat de kabels een paar meter naast hem wél onder spanning staan. Een toezichthouder met witte helm en portofoon in zijn broekzak kijkt geconcentreerd naar de hoogwerkers, of die niet per ongeluk te dicht bij een deel komen waar wel spanning op staat. Ertegenaan botsen is dodelijk.

De uitbreiding is als banden plakken en fietsen tegelijk, zeggen ze bij Tennet. Om nog wel stroom te kunnen leveren aan de omgeving moet een deel van de infrastructuur in dit station aan blijven. Normaal wordt de energie hier vervoerd over twee ‘banen’. Op die manier is er een back-up-baan. Mocht een van de twee banen uitvallen, dan kan alle elektriciteit door één baan stromen. Tijdens de verzwaring van dit station worden de werkzaamheden van iedere mast en kabel zo gepland dat één route altijd beschikbaar blijft. Tijdens andere werkzaamheden in 2015 ging dat hier mis. Hoewel de storing in dit station in Diemen maar een uur duurde, waren gevolgen dagen later nog voelbaar. Metro’s stonden stil, mensen zaten vast tussen deuren die niet meer opengingen en stoplichten vielen uit, vliegtuigen die op Schiphol zouden landen, moesten uitwijken.

De uitbreiding is als banden plakken en fietsen tegelijk, zeggen ze bij Tennet

De grijze lucht wordt steeds donkerder. Bij een eerste donder moet iedereen direct het terrein verlaten, dat is de regel. Gelukkig blijft het onweer uit, anders was de strakke planning in de knel gekomen. Om 17.00 uur moeten ze hier klaar zijn. Dan komen mensen thuis van werk, zetten ze de lampen, het elektrische fornuis en de tv aan, en gaat de auto aan de lader. Op zo’n moment is er extra risico op overbelasting en wil Tennet alle transportcapaciteit beschikbaar houden als back-up. De mensen thuis mogen niks merken van wat hier gebeurt.

In de bouwkeet van twee verdiepingen herinnert een poster de technici aan de risico’s en veiligheidsmaatregelen. Over een paar weken wordt deze keet afgebroken en weer opnieuw opgebouwd bij een ander station. Tot heel Nederland aan de beurt is geweest.