Ten minste 9 Palestijnen gedood tijdens nachtelijke aanval Khan Younis, paar uur na Israëlisch evacuatiebevel

In de nacht van maandag op dinsdag zijn bij meerdere luchtaanvallen van de Israëlische krijgsmacht op de Gazaanse stad Khan Younis ten minste negen Palestijnen gedood. Dat melden internationale persbureaus op basis van bronnen bij hulporganisatie Palestijnse Halve Rode Maan en zorgpersoneel in een ziekenhuis in Khan Younis.

250.000 Palestijnen ontvluchten Khan Younis

De aanvallen kwamen slechts een paar uur na een massa-evacuatiebevel van de Israëlische krijgsmacht voor de Palestijnse burgerbevolking in het oostelijke deel van Khan Younis.

Dinsdagochtend waren volgens de UNRWA zo’n 250.000 Palestijnen op de vlucht uit Khan Younis. Dat is bijna tien procent van de hele Gazaanse bevolking. Een deel van hen ontvluchtte Khan Younis al eerder, vanwege hevige aanvallen eerder dit jaar, maar keerde terug omdat ook andere „humanitaire zones” niet veilig bleken, zoals Rafah. Khan Younis ligt door de eerdere aanvallen al volledig in puin.

Al acht maanden op de vlucht

Sinds het begin van de Israëlische aanvallen in Gaza vorig jaar oktober zijn Palestijnen massaal op de vlucht voor het geweld. Keer op keer riep het Israëlische leger burgers op om zich naar „humanitaire zones” te begeven, waarna Israël die plekken alsnog bombardeerde.

Gezondheidsautoriteiten bij de UNRWA vragen zich hardop af waar Palestijnen naartoe moeten, „nu ze opnieuw hun thuis moeten ontvluchten”. „Nergens in Gaza is het veilig”, zei de UNRWA op X. Israël heeft het vluchtelingenkamp al-Mawasi aan de Gazaanse kust aangewezen als nieuwe humanitaire zone, maar volgens de UNRWA is dat tentenkamp „allang overbevolkt” en zijn er „nauwelijks meer basale faciliteiten.”

Palestijnen die uit Khan Younis vluchten nemen hun bezittingen mee op een wagen om vee te vervoeren.
Foto Mohammed Salem/Reuters