Temu-eigenaar Colin Huang is de nieuwe rijkste persoon in China

Colin Huang (44), de oprichter van webwinkel Pinduoduo, eigenaar van het bekendere Temu, klom deze week een plek omhoog in de Bloomberg Billionaires Index. Met zijn vermogen van 48,6 miljard dollar (44,5 miljard euro) is hij nu de rijkste persoon in China. Hij deed haasje-over met Zhong Shanshan, die ruim drie jaar lang die titel droeg en zijn rijkdom verwierf met gebotteld drinkwater.

Huang staat op de 25ste plek in de wereldwijde rijkeluislijst, die aangevoerd wordt door Elon Musk. De rijkste Nederlander, Charlene de Carvalho-Heineken, staat op plek 131, met een vermogen van 15 miljard dollar (13,7 miljard euro).

Waarmee heeft Huang zijn geld verdiend?

Huang is opgegroeid in de Chinese kuststad Hangzhou. Hij deed een master computerwetenschappen aan de Universiteit van Wisconsin. Daarna werkte hij een tijdje bij Google. Vanaf 2007 ging hij ondernemen. Hij had een elektronicawebshop, adviseerde ondernemers over hoe te verkopen op webwinkels als Alibaba en had een gamingbedrijf.

In 2013 zat hij een tijd ziek thuis. De toen 33-jarige Huang was al rijk genoeg en besloot kortstondig met pensioen te gaan. Hij zag hoe de twee grote Chinese internetbedrijven Alibaba (webwinkels) en Tencent (sociale media en games) razend succesvol waren, maar er niet in slaagden op elkaars terreinen uit te breiden. „Ze snappen niet hoe de ander geld verdient”, zei Huang in 2017 tegen Bloomberg. Zelf snapte hij dat door zijn eerdere bedrijven wel. Zo kwam hij op een nieuw idee: de ‘sociale webwinkel’ Pinduoduo (PDD). Dat moest een digitale vertaling worden van samen met vrienden gaan shoppen. De winkelapp zit vol spelletjes die korting kunnen opleveren en klanten krijgen lagere prijzen als ze met vrienden optrekken die hetzelfde product willen kopen. Goed voor de omzet: consumenten belagen hun vrienden om de korting te krijgen, en doen zo de marketing voor PDD.

In 2020 vertrok Huang als topman en in 2021 als bestuursvoorzitter van PDD. Sindsdien laat hij weinig van zich horen.

Dus hij zat er al een hele tijd warmpjes bij?

Bloomberg berekent Huangs rijkdom aan de hand van zijn aandelen in het beursgenoteerde PDD. Die fluctueren nogal in waarde. Begin 2021 was hij rijker dan nu, met een vermogen van 71,4 miljard dollar (Zhong was toen nóg rijker). Dat zakte later in, met als ‘dieptepunt’ 11,3 miljard dollar begin 2022.

Die daling volgde op overheidsingrijpen in de techsector in 2021. Internetbedrijven konden jarenlang ongebreideld groeien, tot ze de regering te machtig werden. Vooral techboegbeeld en Alibaba-oprichter Jack Ma moest het daarbij flink ontgelden, al kreeg de hele sector klappen.

PDD kon echter opkrabbelen door zich vanaf 2022 op het buitenland te richten met ‘koopjeswebwinkel’ Temu. Sinds vorig jaar is die ook in Nederland actief. Temu slaat de westerse gebruikers van de app om de oren met spelletjes en spaaracties, de trucs van PDD. Met succes: de omzet van PDD steeg vorig jaar met 90 procent tot 248 miljard yuan (31,7 miljard euro).

Temu is niet onomstreden. Producten zouden niet aan de veiligheidseisen voldoen en het zou niet zijn uit te sluiten dat Temu-koopjes met behulp van dwangarbeid zijn gemaakt. Bovendien wil Brussel een eind maken aan een vrijstelling waardoor voor kleine aankopen van buiten de EU – zoals die van Temu – nu nog geen invoerrechten betaald hoeven te worden. In eigen land klagen leveranciers dat Temu onrealistisch lage prijzen eist en fabrikanten tegen elkaar uitspeelt.

Het zal Huang weinig uitmaken. „Shop like a billionaire”, is Temu’s slogan, winkel alsof je miljardair bent. Maar Huang hoeft niet te doen alsof, hij is het al heel lang.


Lees ook

Webwinkel Temu maakt van shoppen een casino-ervaring

Temu-pakketten bij een PostNL-punt in Deventer.