Tegenvaller voor noodlijdend Cobra Museum: gemeente Amstelveen wil niet garant staan

Geldnood De toekomst van het Cobra Museum staat op de tocht omdat de gemeente Amstelveen geen geld meer wil steken in het noodlijdende museum. Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt.

Het noodlijdende Cobra Museum krijgt geen geld meer van de gemeente Amstelveen.
Het noodlijdende Cobra Museum krijgt geen geld meer van de gemeente Amstelveen. Foto Koen van Weel

De toekomst van het Cobra Museum staat op de tocht omdat de gemeente Amstelveen geen geld meer wil steken in het noodlijdende museum. Dat heeft het museum dinsdag met een persbericht bekendgemaakt.

Het bericht volgt op het besluit van het college van B en W van Amstelveen om niet garant te willen staan voor het museum. Daardoor kan het Cobra Museum niet voldoen aan de voorwaarden voor een overbruggingskrediet bij zijn bank.

Twee weken geleden werd al duidelijk dat het museum in acute financiële nood verkeert en dit jaar afstevent op een tekort van 700.000 euro. De problemen zijn structureel: sinds 2003 draaide het museum maar twee jaar zonder rode cijfers. De verliezen van de afgelopen jaren konden steeds worden gedekt door in te teren op de reserves. Omdat dat niet meer lukt, klopte het museum aan bij de bank. Die eiste een kredietgarantie van de gemeente Amstelveen.

Alarmerend

De gemeente is sinds 2018 bezorgd over de bedrijfsvoering en de daaruit voortvloeiende exploitatie-tekorten van het Cobra Museum. Het tekort voor dit jaar noemde het college „alarmerend”. Een beslissing over een aanvraag van het museum voor een meerjarige subsidie voor de periode 2024-2027 stelde het college onlangs uit. Eerst moet het museum, dat nu al 1,2 miljoen per jaar subsidie ontvangt, komen met een „realistisch verbeterplan” voor de problemen, stond in een op 22 augustus verstuurde raadsbrief.

„Gelet op de verliezen en de toenemende schuldenlast vinden wij het niet meer verantwoord het museum financieel te ondersteunen”, concludeerde wethouder Herbert Raat (VVD, Kunst en cultuur).

De gemeente heeft voorgesteld om de resterende subsidie voor dit jaar over te maken en voorlopig af te zien van het innen van de huur voor de tweede helft van het jaar. Daardoor zou het Cobra Museum salarissen en vergoedingen van vrijwilligers nog kunnen betalen. Vervolgens zou een reorganisatie kunnen plaatsvinden, of kan het museum besluiten om te sluiten.

Directeur Stefan van Raay van het Cobra Museum liet in een eerste reactie aan persbureau ANP weten „ten diepste teleurgesteld” te zijn over dit voorstel van het Amstelveense college.

De gemeenteraad vergadert deze woensdagavond over de toekomst van het museum. Het Cobra Museum wijst in zijn persbericht op de „stevige economische impuls” die het genereert voor Amstelveen. Ook benadrukt het museum dat de begroting steunt op 60 procent eigen inkomsten en 40 procent subsidie. „Het landelijke beeld van vergelijkbare musea in andere gemeenten laat een omgekeerde verhouding zien.”

Lees ook: ‘Cobra Museum in Amstelveen verkeert in acute financiële nood’