Techmiljardair en SpaceX-medewerker maken eerste commerciële ‘ruimtewandeling’ in geschiedenis

„Ik weet dat we thuis veel werk te doen hebben, maar vanaf hier ziet de aarde eruit als een perfecte wereld.” Dat waren de eerste woorden die techmiljardair Jared Isaacman (41) donderdag uitsprak nadat hij op 700 kilometer hoogte, uitkijkend op de aarde, zijn eerste ‘stappen’ buiten de Falcon 9-raket zette. Daarmee maakte hij de eerste commercieel gefinancierde ruimtewandeling in de geschiedenis van de ruimtevaart.

Naast Isaacman, financier van het zogeheten Polar Dawn-project, ondernam ook Sarah Gillis (30) een extra-vehicular activity, zoals ruimtewandelingen in jargon worden genoemd. Gillis is ingenieur bij SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk dat de raket voor deze missie ontwikkelde.

Isaacman en Gillis bevonden zich beiden zo’n tien minuten buiten de raket. Ze hielden zich gedurende de wandeling omwille van de veiligheid vast aan het schip. Hier maakten ze wat bewegingen die meer weg hadden van rekken en strekken dan van een wandeling.

Fatale afloop

Met de reis, die dinsdag begon en waarschijnlijk tot zondag duurt, neemt Isaacman meer risico dan bijvoorbeeld de Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA doorgaans doet. Isaacman en Gillis zijn uitgebreid getraind, maar geen professionele astronauten.

Daarnaast vormt ook het doel van de reis, of missie, een risico: het testen van een ruimtepak dat uiteindelijk gebruikt moet gaan worden op een andere missie, naar Mars. Mocht hierbij iets misgaan, dan is een fatale afloop waarschijnlijk.

Steeds vaker gaan niet-professionals de ruimte in. Zakenmannen als Jeff Bezos en Richard Branson legden miljoenen neer om enkele dagen in de ruimte verblijven. Als het aan Elon Musk ligt zullen alleen maar meer mensen dit doen. Met zijn bedrijf SpaceX spreekt hij al langer de ambitie uit om toeristische, commerciële ruimtevluchten voor zoveel mogelijk (zeer vermogende) mensen mogelijk te maken.