Tabaksverbod voor supermarkten? Dan gaan rokers wel naar de speciaalzaak: ‘Ik moet nu alleen honderd meter verder lopen’

Dalil Koldzic (24) mag geen reclame maken. Maar dat hindert hem niet: „De klanten komen toch wel”, zegt hij. Het dingdong van de deurbel, wanneer iemand over de drempel van de winkel stapt, klinkt deze namiddag inderdaad om de paar minuten. „Hallooo, een pakje Marlboro.” En: „Heeft u ook aanstekers?” Koldzic pakt de waar uit de kast achter hem. Elke klant pint razendsnel, maakt geen praatje en vertrekt weer binnen een minuutje.

Begin dit jaar opende Koldzic, witte blouse en vierkante bril op het puntje van de neus, een tabaksspeciaalzaak in de Lange Hezelstraat, midden in het centrum van Nijmegen. Dat was heel bewust getimed. Koldzic speelde in op het verkoopverbod van sigaretten in supermarkten, dat 1 juli 2024 ingaat. „Ik ben een ondernemer, ik krijg daar adrenaline van,” zegt hij grijnzend, met gebalde vuisten. „Dan denk ik, dit wíl ik proberen.”

Dan maak ik hier een sigarenkamer, met de échte kwaliteitsmerken

Dalil Koldzic
ondernemer

De Spar een paar deuren naast Koldzics zaak, stopte een paar weken geleden met tabak verkopen. De Albert Heijn hield daar door heel het land in januari al mee op. Ook de twee avondwinkels in het centrum van Nijmegen hebben vanaf 1 juli een verbod. Dat maakt Koldzic nog maar één van de drie verkooppunten in het Nijmeegse centrum.

Voor het grootste deel bestaat zijn zaak uit een langwerpige, strakke, witte toonbank met daarachter donkere kasten vol sigaretten, sigaren en vapes. Alles is uitgestald in het zicht van de koper. Het winkelpubliek en de toeristen in de Lange Hezelstraat zien daarentegen niets als ze naar binnen kijken, dankzij een strategisch wandje bij de ingang. „Vanaf de straat mag je geen rookwaar zien”, zegt Koldzic. Zes maanden geleden had hij 110 klanten per dag: „Nu zijn het er al 400.”


Lees ook

De illegale handel in tabak neemt toe: ‘De distributie is ook zo makkelijk’

Een breed scala aan sigarettenpakjes waarop wordt gewaarschuwd, met tekst en beeld, voor de medische consequenties van roken.

Een waarschuwing aan rokers.
Foto Flip Franssen

‘Teleurgesteld’

Ondernemers zoals Koldzic spelen in op dat rokers straks niet meer bij de supermarkt terechtkunnen. De eerste vijf maanden van dit jaar zijn zeker honderd nieuwe verkooppunten voor tabak in Nederland geopend, meldt onderzoekswebsite TabakNee. Ook opvallend veel supermarkteigenaren openen tabakszaken, het liefst vlak bij hun winkels.

Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CU), is daar „oprecht teleurgesteld” over, zo schreef hij begin dit jaar aan de Tweede Kamer. Want Nederland heeft de ambitie ‘rookvrij’ te worden in 2040. Van Ooijen roept ondernemers op „winstoverwegingen niet te laten prevaleren en de rookvrije generatie voorop te stellen”.

Koldzic voelt zich moreel niet zo bezwaard, zegt hij. „Ik heb mijn eigen familie, mijn eigen problemen. Dus dan ga ik niet aan jou denken. Want wie denkt er dan aan mij?” Kant-en-klare vapes met fruitsmaakjes, die vindt hij wel verkeerd. „Dan denken kinderen: lekker, aardbei.” In een kast naast hem staan losse ‘smaakjes’ uitgestald, die aan vapes kunnen worden toegevoegd. Iets totaal anders, zegt Koldzic. „Hier zit geen nicotine in hè, dus dít is niet verslavend.”

Hij knikt naar een klant die binnenkomt. Nienke (22) koopt een pakje sigaretten. Ze ging altijd naar de Spar, maar vindt het „heel goed” dat dit niet meer kan. „Ik ben geneeskundestudent, ik word arts”, zegt ze. „Ik maak zelf niet de verstandigste keuzes, maar het is wel beter als minder mensen roken.” Omwille van privacy wil ze niet met haar achternaam of foto in de krant. Eigenlijk is het nog steeds te makkelijk, om aan sigaretten te komen, vindt ze. „Ik moet nu alleen honderd meter verder lopen.”


Lees ook

Gaan supermarkten failliet door verkoopverbod op tabak? Niet zoveel als de lobby beweerde

Tabakwinkel Tabac & Gifts in Loosdrecht, geopend door een franchiser van Albert Heijn.

Voor de tabakswinkel van Dalil Koldzic in Nijmegen.
Foto Flip Franssen

Goedlopend

Wat maakt het zo aantrekkelijk om een tabaksspeciaalzaak te beginnen? De brutowinstmarge op een pakje sigaretten is niet hoog, zo’n 8 procent, schreef SEO Economisch Onderzoek in 2021. „Massa is kassa”, zegt Koldzic. „Als zo’n vierhonderd klanten allemaal een pakje sigaretten van gemiddeld 11 euro kopen, is 8 procent opeens wel veel.” Koldzic had al een goedlopend transportbedrijf, zegt hij. Daarmee financierde hij de inkoop van de producten en de inrichting van deze zaak.

De vrouw van de eigenaar van de Spar in de straat was hem eigenlijk vóór. Zij wilde een tabakszaak beginnen in het pand waar Koldzic nu zit, om de „klanten in de buurt te houden”, zegt Koldzic. „Ze had al een bedrijf, dat heb ik van haar overgekocht.”

Laat winstoverwegingen niet prevaleren en stel de rookvrije generatie voorop

Maarten van Ooijen
staatssecretaris VWS (CU)

Koldzic denkt dat hij alleen maar meer klanten gaat krijgen. „Vanaf 2030 mogen tankstations en gemakswinkels [minisupermarkten] geen tabak meer verkopen.” Hij heeft plannen. „Dit wandje gaat eruit,” zegt hij trots, wijzend op een muurtje achter in de winkel. „Dan komt hier een glazen deur en maak ik een sigarenkamer, met de échte kwaliteitsmerken.”

Emma (24) komt, met haar oortjes in, even langswippen voor een pakje Camel Orange. „Onhandig is het wel, dat ik het niet meer overal kan krijgen”, zegt ze. „Vooral als je onderweg bent. Maar ik vind het goed dat roken ontmoedigd wordt en uit het straatbeeld verdwijnt. Ik zou zelf ook wel willen stoppen.” Geprobeerd heeft ze dat alleen nog niet.

Een breed scala aan sigarettenpakjes waarop wordt gewaarschuwd, met tekst en beeld, voor de medische consequenties van roken.
Foto Flip Franssen



Lees ook

Wie worden het meest geraakt door het tabaksverbod?

Sigarettenverkoop bij een Jumbo in Vught.