In het westen van Aleppo, een regio in Noord-Syrië, zijn woensdag tientallen militairen van het Syrische regeringsleger omgekomen bij een offensief van rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS) en bondgenoten. Dat meldt de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde mensenrechtenorganisatie Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). De aanvallen zijn de eerste poging van rebellengroepen om grondgebied te veroveren sinds 2020.
Volgens zender Al Jazeera hebben de gewapende rebellengroep en geallieerden ten minste tien gebieden ingenomen die in handen waren van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. Ook zou de grootste militaire basis in die regio van de Syrische regering zijn veroverd, net als verschillende wapendepots en gepantserde voertuigen.
„In ongeveer tien uur is een breed scala aan gewapende oppositiegroepen erin geslaagd om binnen vier tot vijf kilometer van de stad Aleppo te komen, wat van gigantische betekenis is,” zegt Charles Lister van denktank Middle East Institute tegen The New York Times. ”Jaren geleden zou een offensief van deze schaal door het regime zijn teruggedrongen”, aldus Lister. Rebellengroepen als HTS hebben zwaar geïnvesteerd in hun militaire capaciteiten, waardoor het speelveld gelijk getrokken is, voegde Lister toe.
Volgens activisten die het SOHR opvoert zijn 44 mensen van de rebellengroep, 16 van andere geallieerde groepen en 37 militairen van het Syrische regime gedood. Er zouden ook burgers zijn omgekomen. Het SOHR meldt dat de groepen blijven oprukken op het westelijke platteland van Aleppo.
Toenadering Ankara-Damascus
De aanval van woensdag was de eerste territoriale opmars sinds 2020, toen Rusland, dat Assad steunt, en Turkije, dat de rebellen steunt, instemden met een staakt-het-vuren. De afgelopen tijd zoekt Turkije echter toenadering tot het Syrische regime om de banden tussen Ankara en Damascus te ‚normaliseren’ — een voor Syrische rebellen zorgwekkende ontwikkeling.
Volgens persbureau Reuters hebben de rebellen gezegd dat het offensief een reactie was op de toegenomen aanvallen in het noordelijke gebied door de Russische en Syrische luchtmacht. Een ander doel zou zijn om nieuwe aanvallen van het Syrische leger te voorkomen.
HTS is één van de grootste rebellengroepen in Syrië en heeft de noordwestelijke Syrische stad Idlib in handen. De groep komt voort uit de Syrische tak van Al Qaida, maar probeert sinds een aantal jaren de groep te hervormen, in de hoop op een gematigder imago. Abu Mohammad al-Jolani, de leider van de groep, ruilde in 2021 zijn baard, hoofdband en kalasjnikov in voor een maatpak en lichtblauw overhemd. In Idlib vormde HTS in 2017 de Syrian Salvation Government, de de facto overheid van dat gebied.
Lees ook
Jihadist in maatpak zoekt erkenning
Lees ook
Wie denkt dat het Syrische conflict wel zo’n beetje is uitgedoofd, heeft het mis: het broeit zowel politiek als militair
Met medewerking van Melvyn Ingleby.