Syriërs vieren plotselinge opheffing van sancties door Trump, maar het land is nog lang niet gered

Syrische en Arabische media speculeerden er al dagen over: wat zou het Midden-Oostenbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump kunnen betekenen voor Syrië? Zes maanden nadat het land zich bevrijdde van het regime van Bashar al-Assad, gaat het nog altijd gebukt onder strenge Amerikaanse sancties. Maatregelen die waren bedoeld om Assad op de knieën te krijgen, knijpen het land nog altijd af van buitenlandse investeringen.

Analisten waren terughoudend: Trump was in de eerste plaats in Saoedi-Arabië voor het sluiten van handelsdeals. Bovendien heerst er in Washington nog veel wantrouwen richting het nieuwe bewind in Syrië. De Syrische president Ahmed al-Sharaa is een voormalig kopstuk van al-Qaeda.

Maar dinsdagavond kondigde Trump tijdens een toespraak in de Saoedische hoofdstad Riad aan alle Amerikaanse sancties tegen Syrië op te heffen. „Om het land een kans te geven groots te presteren”, aldus Trump. Het leverde hem een staande ovatie op. In Syrië zelf ging tienduizenden mensen de straat op om het nieuws te vieren. Uit onder meer Damascus en Aleppo verschenen beelden die deden denken aan de feestvreugde na de val van Assad.

Abu Ghraib

De enorme verschuiving in Amerikaans beleid ten opzichte van Syrië moet nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Maar de doorbraak werd woensdagochtend gemarkeerd met een ontmoeting tussen Trump en Al-Sharaa in Riad. In bijzijn van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman spraken de mannen meer dan een half uur met elkaar. Het leverde een surrealistisch beeld op: de president van de Verenigde Staten die de hand schudt van de oud-rebellenleider die als jonge man vocht tegen Amerikaanse troepen in Irak en daar vast zat in verschillende Amerikaanse gevangenissen, waaronder de beruchte Abu Ghraib-gevangenis. In december had hij nog een Amerikaanse beloning van 10 miljoen dollar op zijn hoofd staan. Na afloop omschreef Trump al-Sharaa als „een jonge, aantrekkelijke vent” met een „erg krachtig verleden”.

De Syrische leider Ahmed al-Sharaa (links) wordt woensdag in de Saoedische hoofdstad Riad begroet door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (rechts), in het bijzijn van de Amerikaanse president Donald Trump, op een foto die is vrijgegeven door het Koninklijk Paleis van Saoedi-Arabië.

Foto Bandar Al-Jaloud / Saudi Royal Palace / AFP

De ontmoeting is voor al-Sharaa een enorme overwinning. De Syrische president voerde de afgelopen maanden samen met zijn buitenlandminister Shaibani een intens diplomatiek offensief, met interviews in internationale media en onder meer een bezoek aan de Franse president Emmanuel Macron in Parijs.

Hierbij werd al-Sharaa geholpen door zijn bondgenoten. Trump besloot de sancties op te heffen na te hebben gesproken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Saoedische gastheer, kroonprins Mohammed bin Salman. Die laatste had eerder op dinsdag voor meer dan 600 miljard dollar aan investeringen in de VS toegezegd. Daarmee lijkt ‘MbS’ het oor van Trump te hebben. „Oh, de dingen die ik niet doe voor de kroonprins”, grapte Trump dinsdag na zijn aankondiging de sancties op te heffen.


Lees ook

Lees ook: Wiens belangen dient Trump tijdens zijn reis naar de Golfstaten?

President Trump staat de pers te woord bij het Witte Huis in Washington, op 4 mei. Foto Annabelle Gordon/Reuters

Syrië is belangrijk voor de stabiliteit van de regio. Tijdens de Syrische burgeroorlog groeide het land uit tot de drugsfabriek van het Midden-Oosten en kregen onder meer door Iran gesteunde milities ruimte om zich te huisvesten. Ook moesten miljoenen Syriërs vluchten, voornamelijk richting buurlanden. Saoedi-Arabië en andere landen in de regio willen een herhaling voorkomen.

Abraham-akkoorden

Israël ziet het nieuwe regime in Damascus daarentegen als een gevaar en bombardeerde Syrië de afgelopen maanden herhaaldelijk. Ook pleitte de regering van premier Benjamin Netanyahu tegen de verlichting van Amerikaanse sancties. Trump zegt al-Sharaa te hebben aangemoedigd zich in de toekomst aan te sluiten bij de Abraham-akkoorden, het verdrag waarbij de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko in 2020 hun banden met Israël normaliseerden. Volgens Trump stond al-Sharaa daar niet onwelwillend tegenover.

De stap van de VS komt nadat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eerder dit jaar al waren begonnen met het voorzichtig afschalen van sancties. Door de sancties stapsgewijs af te bouwen probeert Europa het nieuwe regime in Syrië aan te sporen de weg in te slaan naar een democratisch en inclusief model. President al-Sharaa zegt zich hieraan te committeren.


Lees ook

Lees ook: Sektarisch geweld tegen druzen in Syrië eist tientallen levens

Gewapende leden van de druzische gemeenschap in Syrië wonen de begrafenis bij van zeven mensen die omkwamen tijdens gevechten met Syrische veiligheidstroepen in Damascus. Foto AFP

Toch zijn er zorgen: het lukte afgelopen maart de nieuwe regering niet de alawitische minderheid in het land te beschermen tijdens een geweldsuitbarsting aan de kust. Hierdoor kwamen honderden mensen om het leven. Begin deze maand werden ook tientallen druzen het slachtoffer van sektarisch geweld door gewapende soennitische groepen.

Onvoorspelbare consequenties

Trumps besluit is volgens Syrië’s buitenlandminister al-Shaibani „een nieuw begin op het pad naar wederopbouw.” Maar die wederopbouw zal niet makkelijk zijn. Zo kan zelfs het opheffen van sancties onvoorspelbare consequenties met zich meebrengen, zegt Nicholas Mulder, sanctie-expert en historicus aan de Amerikaanse Cornell-universiteit.

„Laten we ons geen illusies maken: de wereldeconomie is niet bepaald een fijne plek voor een klein tot middelgroot land. Zeker niet als je na jaren isolatie opeens weer aan de internationale markt wordt blootgesteld”, aldus Mulder.

Syriërs vieren dinsdagavond feest in Damascus na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij sancties tegen het land wil opheffen.

Foto Yamam Al Shaar / Reuters

Mulder noemt Soedan als voorbeeld. „In 2017 hieven de Amerikanen tijdens Trumps eerste regeringsperiode heel snel sancties op. Maar na 28 jaar aan sancties was de economie zo vervormd geraakt, dat dat leidde tot een grote schok. De Soedanese middenklasse begon met het importeren van heel veel spullen, terwijl de export achterbleef.” Dat leidde vervolgens weer tot een enorm handelstekort, het onderuitgaan van de Soedanese pond en enorme prijsstijgingen, onder meer van brood. „Twee jaar later werd de Soedanese leider Omar al Bashir afgezet in de zogenaamde brood-opstand”, zegt Mulder.

Dat de sancties worden opgeheven is een goede ontwikkeling, benadrukt Mulder. Maar hij stelt wel dat er lessen uit het verleden kunnen worden getrokken. Als sancties onderdeel zijn van economische oorlogvoering, is er volgens hem ook een periode van economische wederopbouw nodig. Wat meezit voor Syrië is dat „het duidelijk is dat er een hoop geld uit de Golf naar Syrië zal gaan. Daarmee blijft het risico op een crisis zoals in Soedan laag.”

Europa zou tevens kunnen bijspringen door bijvoorbeeld goedkope leningen te verstrekken aan Syrische ondernemers en bedrijven. Mulder: „Dat is extreem makkelijk om te doen, en heel belangrijk voor de Syriërs op dit moment.”