Studentencorpora blijven populair, ondanks of wellicht dankzij de incidenten: ‘Er gaat een bizarre aantrekkingskracht vanuit’

Waarom je lid zou worden van het Utrechtsch Studenten Corps? Een USC’er legt het je uit in een gelikt promofilmpje van vier jaar geleden. Zo vertelt hij dat je dan altijd een gezellige plek hebt waar je naartoe kan met jouw vrienden voor het leven (in beeld komen lachende studenten die samen drinken in de knusse sociëteit). En wat dacht je van de festivals (in beeld: een dj en knappe dansende meisjes)? Er zijn ook sportclubs, een toneelclub, een discotheek. En niet te vergeten: corpshuizen waar je kan wonen. Inmiddels heeft de presentator een hoed opgezet en loopt hij met een wandelstok door de sociëteit. „Wil jij je aansluiten bij een vereniging met hechte vriendschappen? En onbegrensde initiatieven?”

Het is weer ontgroeningstijd bij de traditionele Nederlandse studentencorpora. En wie denkt dat die – vanwege allerlei incidenten de afgelopen jaren – aan populariteit hebben ingeboet, heeft het mis. Bij veel corpora blijft het aantal aanmeldingen onverminderd hoog en bij sommige stijgt het zelfs.

Het USC, het mannencorps van Utrecht, heeft ongeveer evenveel aanmeldingen als vorig jaar. „Wij hebben een maximumaantal van 270 nieuwe leden, daar zitten we afgelopen vijf jaar steeds boven en dan wordt door middel van loting bepaald wie lid wordt”, laat rector Rik Tinga schriftelijk weten. Hij noemt geen exacte aantallen.

In ieder geval lijkt de vereniging geen last te hebben gehad van de bangalijstaffaire. Afgelopen voorjaar lekte een ‘bangalijst’ uit, waarna twee USC-leden werden aangehouden. Op de lijst stonden namen en foto’s van vrouwen van het Utrechtse vrouwencorps UVSV, met teksten als „KK ordinair, wel lekker geil.” Er stonden ook vrouwen op die niet in de smaak vielen („Draken”), met teksten als „Pffffff erg dik.”


Lees ook

Even een hand op de verkeerde plek – dat past niet meer bij de Vindicat-student

Silvester den Boer, voorzitter van studentenvereniging Vindicat

Piek

Bij het Groningse Vindicat doken in 2016 en 2021 dit soort lijsten op. Er was in de tussentijd ook een rechtszaak tussen twee leden over mishandeling in de introductietijd.

Toch kreeg Vindicat dit jaar ruim 700 aanmeldingen, terwijl de vereniging maar plek heeft voor 450 nieuwe leden. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar, zegt rector Silvester den Boer. „In 2020 hadden we een piek van ruim 1.000 aanmeldingen. Waarschijnlijk kwam dat door corona: jongeren snakten naar sociaal contact.” In 2018 en 2019 lag het aantal aanmeldingen rond de 400, dus ook zonder corona-effect is sprake van een stijging.

„Waarom? Ik weet het niet. Het is natuurlijk ontzettend leuk”, lacht Den Boer. „En ja, de incidenten zijn verre van goed te praten, maar ik denk wel dat we daaromtrent altijd goed gehandeld hebben. En we werken nu hard aan een cultuurverandering.”

Bij de Leidse Studenten Vereniging Minerva – dat afgelopen jaren zo nu en dan in opspraak kwam – kregen ze dit jaar iets meer aanmeldingen dan het aantal beschikbare plekken (600), zegt praeses Reinier Nijman. Dat is meer dan vorig jaar, toen net iets minder dan 600 studenten zich aanmeldden, net zoals in 2019. Evenals Vindicat kreeg Minerva in 2020 zo’n 1.000 aanmeldingen.


Lees ook

Paniekaanvallen en huilbuien door ‘bangalijsten’: ‘Sommige studentes schrijven zich uit bij de universiteit’, zegt advocaat Ina Brouwer

Studenten in het  Forum Groningen.

Promoten

„De maatschappij is steeds individualistischer en vluchtiger geworden, terwijl de universele behoefte om ergens bij te horen onveranderd is. Ik denk dat studenten daarom meer dan ooit op zoek zijn naar verbinding”, noemt Paul Stamsnijder als mogelijke verklaring voor het succes van de corpora. Tot voor kort was hij voorzitter van de reünistenvereniging van USC. Sociale media, waarop verenigingen zichzelf makkelijk kunnen promoten, zouden ook een rol kunnen spelen, denkt hij.

„En – hier moet ik voorzichtig mee zijn – hoewel al die incidenten natuurlijk afschuwelijk waren, gaat er blijkbaar ook een soort bizarre aantrekkingskracht vanuit”, zegt Stamsnijder. „Misschien dat die bij jongeren het idee oproepen dat ze bij de betrokken corpora de meest intensieve, pure, spannendste studententijd kunnen beleven.”

In die context is het opvallend dat het Rotterdamsche Studenten Corps, dat de laatste jaren nauwelijks negatief in de media kwam, niet over hoeft te gaan tot lotingen. „We hebben net als vorig jaar rond de 330 inschrijvingen, terwijl we plek hebben voor 420”, zegt president Noor van der Kwast. „Wij zijn ook in het nieuws geweest, maar dan bijvoorbeeld met onze inzameling voor de voedselbank.”

Lege bierflesjes in de sociëteit van de Groningse studentenvereniging Vindicat.
Foto Siese Veenstra



Lees ook

Het corps blijft geliefd, ook na geweld

Ontgroening van studenten in het centrum van Amsterdam, tussen 1959 en 1965.



Delen