Studenten winnen opvallende greenwashingzaak tegen Colgate-Palmolive

Wat als een bedrijf zegt dat een flacon 100 procent recyclebaar is, maar de flacon in de praktijk waarschijnlijk niet wordt gerecycled? Wat als het kán, terwijl het niet gebeurt? Op die vraag kwam een antwoord in een opvallende zaak, die gevolgen kan hebben voor toekomstige claims over recycling.

Het gaat om een zaak aangespannen bij de Reclame Code Commissie door studenten, tegen de Amerikaanse multinational Colgate-Palmolive. Dat bedrijf moet duurzaamheidsclaims aanpassen rond de verkoop van Ajax Limoen allesreiniger. De uitspraak is in handen van NRC, maar nog niet openbaar, omdat Colgate-Palmolive nog in beroep kan gaan.

De zaak is gevoerd door vier studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam die de master klimaatrecht volgen. Een echte zaak voeren, een zogeheten law clinic, is daarbij een keuzevak. Eerder wonnen studenten op deze manier een opvallende zaak tegen Shell, dat leuzen als „Maak het verschil, rij CO2-neutraal” moest terugtrekken. Volgens hun docent, Clemens Kaupa, kan deze nieuwe zaak veel gevolgen hebben voor bedrijven die reclame maken rond recycling.

‘Gedowncycled’

De zaak draaide om een aantal claims. Zo staat op de flessen Ajax Limoen allesreiniger: „Fles en dop recyclebaar”. Op de site van het bedrijf staat ook: „Fles en dop 100 procent recyclebaar”.

Consumenten die met de fles in de supermarkt in hun hand staan, kunnen zo het gevoel krijgen dat de fles circulair is, betoogden de studenten. Als zij hem in de plastic-afvalbak gooien, wordt er weer een nieuwe fles allesreiniger, of anders wel een vergelijkbaar product van gemaakt – dat is althans de uitstraling van de claim.

Maar de werkelijkheid is anders, zeggen studenten. Ze haalden een onderzoek aan waarin staat dat meer dan de helft van het Nederlands huishoudelijk plastic afval niet wordt gerecyceld. En als het al wordt gerecycled, worden er in de praktijk vaak geen nieuwe plastic flacons van gemaakt, maar kan het worden ‘gedowncycled’, naar bijvoorbeeld de donkergrijze voetstukken van mobiele verkeersborden, aldus de studenten.

Colgate-Palmolive betoogde dat de claim feitelijk wel klopt, en dat het niet de schuld is van het bedrijf dat „de overheid” de zaak niet op orde heeft op het gebied van recycling. Op het proces van het daadwerkelijk recyclen heeft de multinational geen invloed, stelde het concern.

Ook wierp het tegen dat het verbieden van zo’n claim het verduurzamen van producten en verpakkingen zou ontmoedigen. Het is van belang, aldus het bedrijf, dat bedrijven hun producten zo ontwerpen dat ze recyclebaar zijn, en daarover durven communiceren.

Opvallend genoeg kregen de studenten gelijk. Want, aldus de Commissie,

„milieuclaims die betrekking hebben op recycling van producten zijn slechts toegestaan indien dit hergebruik voldoende wordt gerealiseerd.” In andere woorden: als het wel kán, maar in de praktijk vaak niet gebeurt, mag je het niet de verkeerde indruk wekken.

100 procent gerecycled

Het andere twistpunt in de zaak was dat op de flacons staat dat die „van 100 procent gerecycled plastic” zijn gemaakt. Volgens studenten kúnnen deze flessen niet worden gemaakt van honderd procent gerecycled plastic. Plastic wordt met recycling steeds wat minder goed, waardoor er vaak nieuw plastic aan wordt toegevoegd om de kwaliteit op te vijzelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het bijmengen van plastic dat overblijft bij het productieproces. Dat is nieuw plastic, dus dan is het strikt genomen niet 100 procent gerecycled.

Volgens Colgate-Palmolive zijn de flacons, los van een aantal additieven, wel degelijk helemaal gemaakt van gerecyceld plastic. De Reclame Code Commissie oordeelde op dit punt dat het bedrijf dit eerst moet bewijzen om gelijk te krijgen.


Lees ook
‘We snappen heel goed dat mensen concretere bewijzen willen zien van engagement ’

Het <strong>kantoor van NN Group</strong> in Den Haag. De verzekeraar wil transparanter zijn door meer naar buiten te brengen over hoe het zich opstelt ten opzichte van bedrijven waarin het investeert.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/studenten-winnen-opvallende-greenwashingzaak-tegen-colgate-palmolive.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Docent Kaupa vindt het een belangrijke overwinning. „Plasticvervuiling is een groot probleem, voor het milieu, maar ook qua CO<sub>2</sub>-uitstoot. Consumenten krijgen door dit soort claims het gevoel dat plastic circulair is, maar dat is gewoon niet zo. Het is belangrijk dat we afstappen van het gebruik van wegwerp-plastic.” </p>
<p>Colgate-Palmolive was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor vragen van <em>NRC</em>. Het bedrijf kan tot begin januari in beroep gaan tegen de uitspraak. </p>
<p><dmt-util-bar article=

Leeslijst