N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De strijdende partijen in de regio Tigray in het noorden van Ethiopië hebben woensdag na twee jaar oorlog afgesproken de vijandelijkheden te staken, meldt persbureau Reuters. De diplomatieke doorbraak kwam tot stand bij vorige week begonnen vredesonderhandelingen in Zuid-Afrika onder leiding van de Afrikaanse Unie.
Lees ook: In Tigray vallen honderden hongerdoden per dag, ziet deze onderzoeker. Hoe komt dat?
De oorlog in de geïsoleerde regio brak uit in november 2020 nadat de centrale regering de verkiezingen voor het regionale parlement van Tigray weigerde te erkennen. De strijd gaat tussen regionale troepen uit Tigray en het Ethiopische regeringsleger, waarbij zich ook bondgenoten uit andere regio’s en het regeringsleger van buurland Eritrea hebben aangesloten. Er vechten zo’n 250.000 militairen aan Tigrese zijde en zo’n 750.000 aan die van het Ethiopische leger en bondgenoten.
Volgens bemiddelaar Olusegun Obasanjo van de Afrikaanse Unie, oud-president van Nigeria, kunnen door het bestand de leveringen van voedsel en andere humanitaire goederen aan Tigray weer worden hervat. Onlangs zei onderzoeker Jan Nyssen van de Universiteit Gent tegen NRC dat er tot nu toe naar schatting al zo’n 600.000 burgerslachtoffers zijn gevallen als gevolg van de oorlog.
Obasanjo liet weten dat de Afrikaanse Unie erop toe gaat zien dat de afspraken uit het akkoord door alle partijen worden nageleefd.