Strijd, verlies, hoop en wanhoop

Journalist Roos Oosterbaan is terug op De Hoogstraat, waar ze zelf meer dan twintig jaar geleden revalideerde, ze liep een dwarslaesie op. Ze volgt Kees, Roos, Floris en Zoë, die hier na een zwaar ongeluk of door een aandoening terecht kwamen.

Stel je bijvoorbeeld Floris voor. Een gast van 26, rechtenstudent, barman, geeft les aan statushouders, sport veel en dan op een avond valt hij achterover van een muurtje in Utrecht af. Hij loopt een gedeeltelijke dwarslaesie op, waardoor hij vanaf zijn nek delen van zijn lichaam niet meer kan bewegen en niet meer kan voelen. Hij probeert fysiotherapeute Marjolein met zijn verlamde vingers weer een soort handfunctie te ontwikkelen. Hij moet stokjes uit een blok met gaten halen. Het mislukt, zeer frustrerend. Maar het moet. Uiteindelijk lukt het hem. Nu moet hij hetzelfde doen, maar met kleine kikkertjes op een pinnetje. Er valt er een in zijn kruis. „Kijk”, zegt hij, „de fysiotherapeute pakt een kikkertje uit mijn kruis, hoe lullig is dat.”

Roos Oosterbaan gaat zeer makkelijk met alle vier de revalidanten om. Er zijn geen taboes in de eerlijke gesprekken, je hoort hun strijd, hun verlies, hun acceptatie, hun hoop en hun wanhoop. Zo dichtbij revalidanten kwam ik nog nooit.



Leeslijst