Strengere regels moeten ‘voorbarige’ allergie-waarschuwingen op eten voorkomen

Voedingsfabrikanten moeten vanaf 1 januari 2026 nauwkeurig aanduiden welke allergene stoffen er in hun producten zitten. Nu vermelden fabrikanten van voedingsmiddelen vaak voorbarig dat producten ‘sporen’ kunnen bevatten van bijvoorbeeld melk en noten. Vernieuwd beleid verplicht voedselproducenten om specifieker te zijn met allergie-waarschuwingen op etiketten, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid dinsdag aan NRC.

Om schadeclaims te voorkomen waarschuwen fabrikanten vaak bij voorbaat voor kruisbesmetting, het risico dat voedingsmiddelen in contact zijn gekomen met een allergene stof. Fabrikanten willen zo voorkomen dat producten achteraf uit de omloop worden gehaald, vertelt voorzitter Erna Botjes van de Stichting Voedselallergie aan de Volkskrant. Mensen met een allergie weten hierdoor vaak niet goed of voedingsmiddelen een stof wel of niet bevatten.

Etiketten met zinnen als ‘sporen van gluten’ of ‘gemaakt in een fabriek waar ook noten aanwezig zijn’ mogen daarom straks niet meer. Deskundigen hebben in opdracht de Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN voor elk allergeen een referentiedosis vastgesteld. Zit er in een product meer dan de veilig geachte referentiedosis, dan moet er een waarschuwing komen op het etiket. Fabrikanten hebben nog twee jaar de tijd om hun etiketten aan te passen.