Strafzaak Marengo: dit staat er dinsdag op het spel

Dinsdagochtend doet de rechtbank Amsterdam vanaf 10.00 uur uitspraak in de strafzaak Marengo. Zeventien verdachten staan in de zaak terecht voor zes moorden, vier pogingen daartoe en een aantal voorbereidingen. Hoofdverdachte in de strafzaak is Ridouan Taghi, volgens het Openbaar Ministerie is hij ook de leider van een criminele organisatie waarvan ook de andere zestien verdachten lid zijn geweest.

Tegen Ridouan Taghi is een levenslange celstraf geëist omdat hij volgens het OM bij alle strafbare feiten betrokken is geweest. In het requisitoir heeft het OM gewezen op het feit dat Taghi niet alleen de opdrachtgever is geweest van al dit onderwereldgeweld maar ook vaak direct betrokken was bij de aansturing van betrokken uitvoerders. Tegen vijf medeverdachten van Taghi is ook levenslang geëist. Een van hen is een uitvoerder die onder andere betrokken was bij de moord op misdaadjournalist Martin Kok. Tegen de andere tien verdachten zijn straffen geëist tussen 26 jaar en acht maanden en bijna zes jaar.

De andere vier tegen wie levenslang is geëist spelen volgens het OM allemaal een belangrijke rol bij de voorbereiding van liquidaties. Het gaat om de broers Mao en Mario R., allebei jeugdvrienden van Taghi. Mao R. wordt ook wel gezien als de rechterhand van Taghi. Ook tegen twee andere broers is levenslang geëist. Het gaat om Saïd en Mohammed Razzouki, die eerder hebben ingestemd met het gebruik van hun volledige achternaam. Saïd Razzouki wordt door het OM gezien als de linkerhand van Taghi.


Lees ook
Hoe een wapenvondst in een opslagloods tot een geweldsexplosie leidde die de rechtsstaat deed wankelen

In juli 2015 vond de politie  pistolen, revolvers, automatische wapens, munitie en handgranaten in een opslagruimte in Nieuwegein.

Vergismoord

Mohammed Razzouki speelt om een andere reden een belangrijke rol in de Marengo-zaak. Hij is goed bevriend geweest met Nabil B., die zich in 2017 heeft gemeld als kroongetuige. Dit gebeurde nadat begin 2017 in Utrecht een zogenoemde ‘vergismoord’ werd gepleegd. Een jongeman die bekendstaat als Hakim Illy werd toen vermoord in plaats van het eigenlijke doelwit. Hakim Illy is een telg van een bekende criminele familie in Utrecht die Nabil B. goed kende.

Nadat duidelijk werd dat Nabil B. de vluchtauto had geleverd die door de schutter werd gebruikt voor de moord op Hakim Illy, kwam Nabil B. klem te zitten. Niks zeggen betekende verraad aan de familie van Hakim. Uitleggen wat er was gebeurd betekende het verraad van Taghi. Daarom koos hij voor de vlucht naar voren: praten met de politie en uiteindelijk een kroongetuigendeal sluiten. Die verklaringen, in combinatie met tienduizenden ontsleutelde berichten die met PGP-telefoons zijn verstuurd, vormen de kern van het bewijsmateriaal in de Marengozaak.