N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Turkije staakt het verzet tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat heeft de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, maandag bekendgemaakt op een persconferentie. Aan de vooravond van de tweedaagse NAVO-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius sprak Stoltenberg van „een historische stap”. De toetredingsprocedure loopt nu via het Turkse parlement, dat „zo snel mogelijk” over het Zweedse NAVO-lidmaatschap zal stemmen, aldus Stoltenberg.
Vorig jaar leek Turkije al in te stemmen met het Zweedse NAVO-lidmaatschap, maar daarna traineerde de regering van Recep Tayyip Erdogan de toetredingsonderhandelingen. De Turkse president vond dat Zweden niet genoeg deed om sympathisanten van de door de NAVO als terreurorganisatie aangemerkte PKK aan te pakken. Zweden heeft nu toegezegd de strijd tegen terrorisme verder op te voeren, aldus Stoltenberg. De NAVO zelf stelt ook een antiterrorismecoördinator aan. De Zweedse premier Kristersson reageerde opgetogen. „Het is een goede dag voor Zweden, we nemen een grote stap naar het NAVO-lidmaatschap”.
Lees ook deze reportage: NAVO-ruzie tussen Zweden en Turkije: Koerden in Stockholm vrezen
Onverwachte nieuwe eis
Eerder op de dag had Erdogan nog een onverwachte nieuwe eis op tafel gelegd. Hij zei dat Zweden wat hem betreft alleen tot de NAVO zou mogen als toetreden er schot komt in het Turkse toetredingsproces tot de EU. „Als jullie de weg vrijmaken voor Turkije [in de EU], maken wij de weg vrij voor Zweden zoals we dat deden voor Finland”, aldus Erdogan voor vertrek naar Vilnius.
In Vilnius sprak de Turkse president ook met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Na afloop van het gesprek liet Michel weten dat hij met Erdogan „mogelijkheden verkend heeft” tot „samenwerking” en het opnieuw „energie inblazen” van de onderlinge relaties. Wat er precies is afgesproken is niet bekendgemaakt.
Afgelopen jaar stelden Zweden en Finland zich tegelijkertijd kandidaat voor het NAVO-lidmaatschap. Maar waar de Finse kandidatuur in april geregeld werd, bleef Turkije dwarsliggen voor een Zweeds lidmaatschap. Ook Hongarije lag dwars, maar de stafschef van de Hongaarse premier Viktor Orbán liet donderdag weten dat het Oost-Europese land een Zweeds NAVO-lidmaatschap niet zou blokkeren.