Stikstofminister Van der Wal vraagt provincies om goedkopere stikstofplannen

Stikstoffonds Provincies hebben voor 58 miljard euro aan stikstofplannen ingediend, terwijl maximaal 24,3 miljard beschikbaar zal zijn. Stikstofminister Van der Wal vraagt gedeputeerden daarom om keuzes te maken.
Van der Wal vroeg de provincies om per 1 juli met stikstofplannen te komen.
Van der Wal vroeg de provincies om per 1 juli met stikstofplannen te komen. Foto Robin Utrecht/ANP

Kan het wat goedkoper, vraagt demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof, VVD) aan de provincies. Komende week gaat de stikstofminister in gesprek met gedeputeerden om duidelijk te maken dat de plannen van de provincies om de stikstofuitstoot te verminderen te veel geld kosten, zegt ze maandag in De Telegraaf. Alle plannen kosten bij elkaar zo’n 58 miljard euro, veel meer dan de 24,3 miljard die het demissionaire kabinet wil uitgeven.

Het kabinet vroeg de provincies om per 1 juli duidelijk te maken hoe ze de stikstofuitstoot gaan verminderen en hoeveel dat zou kosten. „De provincies hebben zeker gekeken hoe ze zo snel mogelijk stikstof kunnen reduceren, maar er staan ook wensen en cadeautjes tussen over leefbaarheid en verandering van gebieden”, zegt een woordvoerder van Van der Wal. Eerst gaat Van der Wal „op de vriendelijke manier” het gesprek aan, als dat niet werkt zou het kabinet ook mogelijkheden hebben om af te dwingen dat de plannen minder geld kosten.

Lees ook Te weinig tijd, te weinig geld: dat zeggen provincies over de stikstofeisen van ‘Den Haag’

Kabinetsval

Het staat nog niet vast of de 24,3 miljard euro er daadwerkelijk komt. De Tweede Kamer stemde in mei in met de instelling van het stikstoffonds, de Eerste Kamer heeft dat nog niet gedaan. Op 27 juni, anderhalve week voordat kabinet-Rutte IV viel, schreef Van der Wal aan de Tweede Kamer dat ze „zo snel mogelijk in 2024” geld uit het stikstoffonds beschikbaar wil stellen aan de provincies.

„Dat bedrag wordt eerder naar beneden dan naar boven bijgesteld vanwege de financiële situatie van ons land”, zegt Van der Wal tegen De Telegraaf. De kabinetsval heeft het ook onzekerder gemaakt. Hoe groot het fonds wordt, is volgens de woordvoerder van de minister „een onderwerp voor aan de formatietafel”.

Lees ook Een ‘blanco cheque’ van 24,3 miljard, ‘crisis in wording’: oppositie fel over fonds voor landbouw en natuur