Stikstofminister Van der Wal vaardigt natuurvergunning voor Schiphol uit, ondanks controversieelverklaring Kamer

Stikstofuitstoot Schiphol zou de afgelopen jaren aangetoond hebben de stikstofuitstoot te hebben beperkt. Aan het luchthavenverkeerbesluit, dat de milieunormen voor de luchthaven regelt, voldoet Schiphol nog niet.
Naast een permanente vergunning van 440.000 aantal vluchten per jaar, vaardigt stikstofminister Christianne van der Wal ook een tijdelijke vergunning uit voor maximaal 500.000 vluchten per jaar.
Naast een permanente vergunning van 440.000 aantal vluchten per jaar, vaardigt stikstofminister Christianne van der Wal ook een tijdelijke vergunning uit voor maximaal 500.000 vluchten per jaar. Foto Olivier Middendorp

Luchthaven Schiphol heeft haar natuurvergunning binnen. Dat schrijft demissionair stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) dinsdag in een Kamerbrief. De luchthaven zou de afgelopen jaren aangetoond hebben de stikstofuitstoot te hebben beperkt. De minister nam het besluit ondanks verzet vanuit de Tweede Kamer, die het onderwerp controversieel had verklaard. Naast een permanente vergunning van 440.000 vluchten per jaar, vaardigde Van der Wal ook een tijdelijke vergunning uit voor maximaal 500.000 vluchten per jaar.

Concreet heeft de natuurvergunning als gevolg, waarvoor in oktober 2020 een aanvraag werd ingediend, dat de activiteiten in en rond de luchthaven niet langer gedoogd te hoeven worden. Bij een afwijzing zou de luchthaven het jaarlijkse aantal vluchten moeten hebben beperkt tot 400.000. Door de goedkeuring hebben milieuorganisaties een concrete basis om de vergunning bij de rechter aan te vechten.

Het tijdelijke plafond van 500.000 jaarlijkse vluchten geldt volgens Van der Wal tot het moment dat een beslissing is gevallen over het luchthavenverkeerbesluit. Aan die bepaling, die de milieunormen voor de luchthaven regelt, voldoet Schiphol op dit moment niet. Zolang daar geen verandering in komt, legt het kabinet Schiphol tegen april 2024 een beperking op van 440.000 vluchten per jaar.

Naast het terugdringen van de uitstoot door vlieg-, auto- en busverkeer, kocht de luchthaven de afgelopen jaren stikstofrechten van boeren op, voor een bedrag tussen 20 en 25 miljoen euro. Volgens de luchthavendirectie laat de goedkeuring zien dat Schiphol „voldoet aan alle eisen die de wet natuurbescherming stelt”, zo is dinsdag in een verklaring te lezen. „Dat geeft ons en onze omgeving zekerheid.”