Sterren als Scarlett Johansson en Tom Hanks hebben nu luxetycoon Pinault als eigenaar van hun zaakwaarnemer

Luxe industrie Luxe merken als Gucci behoorden al tot François-Henri Pinaults imperium. Nu voegt hij er Hollywood- sterren aan toe.

Salma Hayek en echtgenoot François-Henri Pinault, afgelopen mei op het Filmfestival van Cannes,
Salma Hayek en echtgenoot François-Henri Pinault, afgelopen mei op het Filmfestival van Cannes, Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Een luxekoning werpt zicht op als de nieuwe belangrijkste zaakwaarnemer van Hollywoodsterren en topsporters. Het luxe-imperium van de Franse miljardair François-Henri Pinault dijt steeds verder uit en laat zien hoe de werelden van luxe en glamour steeds dieper in elkaar grijpen.

Eind vorige week maakte Artémis, het investeringsvehikel van de familie Pinault, bekend dat het een meerderheidsbelang van 53 procent neemt in talentenbureau Creative Artists Agency (CAA) in Hollywood. Sterren als Brad Pitt, Tom Hanks, Scarlett Johansson, regisseur Steven Spielberg en Pinaults vrouw Salma Hayek staan bij deze entertainmentmakelaar onder contract. Volgens Amerikaanse media zou de deal de waarde van CAA op 7 miljard dollar bepalen. De firma’s maakten niet bekend welk bedrag met de transactie gemoeid is.

Artémis koopt het belang in CAA van private equityfirma TPG. De omzet van CAA, grotendeels de commissies die agenten krijgen bij het uitonderhandelen van contracten voor hun sterren, zou in 2022 rond 1,7 miljard dollar hebben gelegen. De leiding van CAA blijft in dezelfde handen. Dat is van groot belang omdat de band tussen sterren en hun agenten een belangrijke drijvende kracht is. Ook topsporters – onder meer basketballers, ijshockeyers en voetballers – maken deel uit van de stal van CAA.

Met de overname zet François-Henri Pinault weer een stap verder in de transformatie van het zakenimperium dat zijn vader opbouwde naar een luxe-imperium dat zijn tentakels steeds verder uitspreidt.

Winkels eruit, luxe erin

Vader François Pinault begon in de jaren zestig als houthandelaar en voegde daar industriële activiteiten aan toe. Zijn fortuin nam pas echt toe nadat hij zich op winkelketens stortte als Printemps, La Redoute, Conforama en FNAC. Met de overname van modehuizen Gucci en Yves Saint-Laurent verlegde François Pinault sinds eind vorige eeuw de activiteiten naar de luxe-industrie. De winkelketens, die steeds verder in problemen raakten werden rond 2005 en 2006 allemaal verkocht. Zoon François-Henri had inmiddels van zijn vader Francois in 2003 de leiding in handen gekregen. Ook de resterende industriële activiteiten van het conglomeraat van zijn vader deed hij de deur uit.

Met staking Hollywood zijn voor sterren inkomsten uit modereclame belangrijker

De expansie in de luxe-industrie zette hij, sinds 2013 onder de naam Kering, voort. Daar maken inmiddels merken als Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta en mannenmodemerk Brioni deel van uit. Dit jaar nog werd een belang van 30 procent genomen in modehuis Valentino, met de optie om de komende vijf jaar het gehele bedrijf over te nemen.

Artémis is de meerderheidsaandeelhouder van het beursgenoteerde Kering. Het investeringsvehikel van de familie heeft verder belangen in het Duitse sportmerk Puma, is sinds 1998 eigenaar van kunstveilinghuis Christie’s, heeft enige Franse wijnhuizen in zijn bezit en kocht eerder dit jaar het parfumhuis Creed. Daar komt CAA dus bij.

Lees ookDe economie hapert, maar luxe schittert als nooit te voren

Verwevenheid

De reikwijdte van die activiteiten geeft aan hoe de werelden van luxe, mode, kunst en entertainment steeds verder verweven raken. Opmerkelijk was eerder dit jaar de aanstelling van zanger Pharrell Williams als creatief directeur van de mannenmerken van LVMH, de grote Franse rivaal van Bernard Arnault. LVMH heeft ook een partnership met Beyoncé.

Sinds Pinault en Arnault eind jaren negentig voor de Nederlandse rechter een verbeten strijd voerden om het eigenaarschap van modehuis Gucci, gelden de twee Franse luxekoningen als aartsrivalen. Beiden zijn zeer succesvol. Arnault werd door de gestegen waarde van LVMH eerder dit jaar zelfs even de rijkste man van de wereld. Beide luxekoningen openden in het afgelopen decennium hun eigen grote musea voor hedendaagse kunst in Parijs. Overigens doet de overname van CAA door de familie Pinault de vraag rijzen of de aangesloten sterren daardoor nog net zo makkelijk werk kunnen blijven doen voor rivaal LVMH.

De luxemerken verbinden graag de grote namen van filmsterren en topsporters aan hun merken. Ze proberen zo een sterke band te krijgen met de miljoenen volgelingen van de beroemdheden, die kopen graag wat hun voorbeelden dragen.

De sterren worden rijkelijk betaald voor hun promotie-activiteiten. Voor de artiesten van CAA is de band met modehuizen op dit moment belangrijk, omdat zij geen acteerwerk hebben door de aanhoudende staking van scenarioschrijvers in Holywood. Hun voornaamste inkomstenbron is nu het optreden in de reclame-activiteiten van modemerken.