Stem van Candlelight Jan van Veen (79) overleden

Het is het lot van de radiopresentator: je wordt eerder herkend aan je stem dan aan je gezicht. Dat gold zeker voor Jan van Veen, die jarenlang met zijn karakteristieke zware stem amateurliefdespoëzie voordroeg bij radioprogramma Candlelight. Van Veen overleed zondag na een kort ziekbed op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS, zo liet zijn familie weten aan persbureau ANP.

Van Veen begon op 20-jarige leeftijd in 1964 bij Radio Veronica als dj en programmamaker. Hij werd hoogstpersoonlijk binnengehaald door Willem van Kooten, met wie hij in militaire dienst had gezeten. Hij combineerde zijn radiowerk met een baan als verkoopmanager van het textielimperium van zijn schoonfamilie. Hij ging in 1970 weg bij Radio Veronica, waar Van Kooten twee jaar eerder al was vertrokken. In 1969 scoorde hij een bescheiden hitje als lid van het gelegenheidstrio Los Piratos (dat verder bestond uit collega’s Lex Harding en Rob Out) met Wij zijn piraten. Meer succes had hij vijf jaar later met zijn enige single Meer:

Candlelight

Het bekendst werd Van Veen als presentator van Candlelight, waarbij hij romantische gedichten voordroeg die luisteraars zelf instuurden. Het programma begon als grap, toen Van Veen een keer een liefdesgedicht voorlas dat iemand had ingestuurd. Toen daarop andere luisteraars hun romantisch-poëtische zielenroerselen naar de zender zonden, werd Candlelight geboren.

Het programma liep van 1977 tot begin 2003, maar ging later verder op internet. Van 2008 tot en met 2018 was Candlelight weer te horen op radiozender 100%NL. Een jaar later werd het programma door Omroep Max overgenomen, maar Van Veen werd al na een maand ontslagen. In 2009 werd de dj benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het programma kende veel liefhebbers, maar was ook geregeld het mikpunt van spot. Bekend is vooral een persiflage van André van Duin, die met zijn Dik Voormekaar Show de draak stak met Van Veens presenteerstijl: