N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
SUV’s De ergernis over grote auto’s als SUV’s groeit. In Franse en Duitse steden moeten ze meer parkeergeld betalen; Amsterdam wil ook zoiets.
‘Autobesitas’: dat is de nieuwe term waarmee Parijs de strijd aanbindt tegen grote sports utility vehicles (SUV’s). In een plan van het stadsbestuur gaan auto’s met overgewicht meer parkeergeld betalen. Vanaf januari 2024 moeten nieuwe tarieven ingaan om ‘de ongebreidelde groei van het gewicht en de omvang van auto’s een halt toe te roepen’, volgens een persverklaring. Uit cijfers van de gemeente blijkt het aantal SUV’s in de stad met 60 procent te zijn toegenomen in de afgelopen vier jaar, en dat veroorzaakt steeds meer overlast. „Er zijn hier geen modderpaden of bergwegen, een SUV is volkomen nutteloos in de stad”, volgens de Parijse locoburgemeester Christophe Najdovski.
Eerder kondigden onder meer het Franse Lyon en het Duitse Tübingen al aan dat parkeervergunningen voor grote auto’s fors duurder worden. Ook in Nederlandse steden groeit al enige tijd de ergernis over de impact van steeds grotere auto’s.
‘Geen gek idee’
De Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) laat via een woordvoerder weten dat ze ‘met interesse kijkt’ naar het idee uit Parijs. Concrete plannen zijn er nog niet, „maar we gaan onderzoeken of dit ook in Amsterdam zou kunnen”, zegt ze. „De openbare ruimte is schaars en het is geen gek idee om een grotere bijdrage te vragen aan auto’s die meer ruimte innemen.”
Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de kosten van een parkeervergunning op te schroeven voor auto’s vanaf een bepaalde omvang. In Amsterdam moeten voor 2025 al zeker 10.000 parkeerplaatsen verdwijnen, dus de ruimte voor auto’s wordt hoe dan ook al fors minder.
De stemming rondom SUV’s is al een tijdje aan het omslaan. Vorig jaar was er een wereldwijde actie van klimaatactivisten waarbij de actiegroep Tyre Extinguishers bij honderden SUV’s de banden liet leeglopen. De auto’s nemen niet alleen meer ruimte in, de productie ervan heeft ook meer gevolgen voor milieu en klimaat dan die van kleinere modellen. Ook zijn ze volgens sommige studies gevaarlijker voor voetgangers en fietsers.
Eerder becijferde het Internationaal Energie-agentschap dat de milieuwinst door de opkomst van elektrisch rijden volledig teniet wordt gedaan door de opkomst van SUV’s.
Kritische automobilisten
Diverse Europese belangengroepen voor automobilisten reageren kritisch op de groeiende bemoeienis van stadsbesturen met de zware auto’s: bezitters ervan betalen al meer motorrijtuigenbelasting, zeggen ze. Ook wijzen ze er op dat SUV’s voor gezinnen een onmisbaar vervoersmiddel kunnen zijn. „Een eigen auto moet voor iedereen beschikbaar blijven”, zegt ANWB-woordvoerder Sanne Over.
Tot nu toe laten autobezitters zich echter niet afschrikken om steeds zwaardere auto’s aan te schaffen. Nieuw geregistreerde personenauto’s wegen met een gemiddelde van 1.460 kilo bijna een halve ton meer dan veertig jaar geleden, bleek eerder dit jaar uit gegevens van de Rijksdienst Wegverkeer. Het gemiddelde gewicht groeit vooral sinds 2010, parallel aan de opkomst van SUV’s.