Staatssecretaris meldde per ongeluk foute aantal overleden kinderen Toeslagenaffaire

Toeslagenaffaire Door het melden van een veel hoger aantal overleden meerderjarige kinderen van toeslagenouders ontstond maandagavond beroering in de Tweede Kamer. Er bleek een foute tabel te zijn geraadpleegd.
Staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) noemt de fout pijnlijk en betreurenswaardig.
Staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) noemt de fout pijnlijk en betreurenswaardig. Foto Robin Utrecht/ANP

Niet 256, maar 62 meerderjarige kinderen van gedupeerden van de Toeslagenaffaire zijn overleden. Staatssecretaris voor Toeslagen Aukje de Vries (VVD) meldde maandagavond het hogere aantal in de Tweede Kamer, waarop flink wat beroering ontstond. Dinsdag corrigeerde ze in een Kamerbrief deze fout, die ze „vreselijk en betreurenswaardig” noemde.

Het cijfer van 256 bleek te slaan op „het aantal dat 18 jaar of ouder zou zijn geweest op de peildatum die gebruikt wordt” voor de compensatieregeling, zo schreef De Vries. Eerder had ze al het aantal van 62 gemeld. Toen dit cijfer maandagavond veel hoger leek uit te vallen, zorgde dat voor verontwaardiging bij meerdere parlementariërs. Die werd versterkt toen de staatssecretaris niet kon vertellen waarom er zo veel meer jongvolwassenen waren overleden en waaraan.

Lees ook: Herstel Toeslagenschandaal loopt vast door angstcultuur en interne chaos

Na het Kamerdebat ontdekten ambtenaren dat er een fout was gemaakt met het opstellen van de tabellen, waardoor De Vries het incorrecte cijfer noemde. Het is een pijnlijke fout in een alsmaar voortslepend dossier dat het vertrouwen in de politiek en overheidsinstanties flink heeft geraakt.

Inmiddels zijn er ongeveer 30.000 burgers erkend als gedupeerden van de Toeslagenaffaire. Velen van hen klagen over de langzame afwikkeling en uitblijvende compensatie van het dossier. Behalve de 62 kinderen van getroffenen die stierven op meerderjarige leeftijd overleden ook 420 minderjarige kinderen. 353 van hen waren jonger dan vijf jaar.