Staat Oklahoma verplicht per direct les uit de Bijbel op school, met tien geboden op de muur

Scholen in de Amerikaanse staat Oklahoma moeten lesgeven over de Bijbel en de tien geboden. Dat heeft de topambtenaar Ryan Walters, die onderwijs in de staat overziet, donderdag aan scholen geïnstrueerd, maakte hij bekend in een persconferentie. Daarmee sluit Oklahoma zich aan bij de trend in rode staten om conservatief gedachtengoed de klas in te krijgen, net als de staat Louisiana, die vorige week scholen verplichtte om in elk klaslokaal de tien geboden op de muur tentoon te stellen. In staten als Arizona, Tennessee, Texas en Montana zijn wetten aangenomen die boeken uit schoolbibliotheken verbannen, en het slavernijverleden grotendeels uit het curiculum verwijderen.

De precieze manier waarop ‘bijbelles’ eruit moet zien is onduidelijk. En het is de vraag of het beleid standhoudt, gezien de maatregel indruist tegen de grondwettelijke scheiding van kerk en staat in de Verenigde Staten. In Louisiana hebben tegenstanders van de tiengebodenmaatregel al een rechtszaak aangespannen. „Kinderen hangen verschillende religies aan of helemaal geen”, staat in de aanklacht. Al deze scholieren worden verplicht blootgesteld aan teksten als: ‘Ik ben de HEER, uw God’ en ‘Vereer naast mij geen andere goden’. Dat is niet in overeenstemming met de fundamenteel religie-vrije principes van de schepping van ons land.”

De organisatie Americans United for Separation of Church and State zegt tegen The Washington Post dat ze werkt aan een rechtszaak in Oklahoma, net als in Louisiana. Volgens topambtenaar Walters is de Bijbel „een noodzakelijk historisch document om onze kinderen over de geschiedenis van dit land te leren, om een volledig begrip van de westerse beschaving te krijgen, om inzicht te krijgen in de basis van ons rechtssysteem”, zo lichtte hij tijdens de aankondiging toe. Het zou de fundering vormen van de Grondwet en oprichting van de Verenigde Staten. Die gedachte is gestoeld op nepgeschiedenis, schrijft de actiegroep.


Lees ook

Geen les over menstruatie, wel over de Bijbel: de schoolstrijd in Florida wordt heviger. ‘Iedereen loopt op eieren’

Gouverneur Ron DeSantis van Florida tekent in maart 2022 de Parental Rights in Education-wet op een school in Shady Hills, nabij Tampa.