Sri Lanka arresteert bijna 40.000 mensen voor drugssmokkel in maand tijd, ngo’s zijn kritisch

In een maand tijd zijn in Sri Lanka tienduizenden mensen opgepakt als onderdeel van een campagne tegen drugs die het land voert. Volgens persbureau Reuters gaat het om 38.525 gearresteerde personen sinds de campagne op 17 december van start ging; volgens persbureau AP om meer dan 40.000. Zo’n 5.000 van hen zouden daadwerkelijk zijn vastgezet. De overheid zei donderdag dat de drugsoperatie op dezelfde manier door zal gaan, ondanks kritiek vanuit mensenrechtenorganisaties.

33 mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit over mensenrechtenschendingen in de drugsoorlog die Sri Lanka voert. De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties spreekt van „hardhandige” operaties waarbij huizen ‘s nachts worden binnengevallen, martelingen plaatsvinden, of mensen worden uitgekleed en gefouilleerd in het openbaar.

Amnesty International Sri Lanka is bang dat mogelijk onschuldige mensen worden opgepakt. „Deze arrestaties worden zeer willekeurig uitgevoerd. Er is geen redelijke verdenking, het soort mensen dat wordt aangehouden heeft een lagere economische status”, zegt een onderzoeker. De VN-mensenrechtenraad denkt dat — „hoewel drugsgebruik een serieus probleem is voor de maatschappij” — een hardhandige aanpak niet de oplossing is.

Sri Lanka staat al jaren bekend als een belangrijk doorvoerland voor drugs. Volgens de overheid werd de operatie in het leven geroepen na een toename van drugsgerelateerde misdaden en drugsgebruik onder jongeren. De Sri Lankaanse politiechef zei tegen persbureau AP dat de overheid hoopt dat aan het eind van januari het gehele drugsnetwerk in Sri Lanka is opgerold. Tot nu toe zou volgens hem 65 procent zijn opgedoekt, en zou voor meer dan 13 miljoen euro (4,7 miljard roepies) aan drugs in beslag genomen zijn.