Sporters uit Rusland en Wit-Rusland onder neutrale vlag welkom op de Spelen van Parijs

Russische en Wit-Russische sporters mogen toch meedoen aan de Olympische Spelen van Parijs komende zomer, zij het alleen individueel en enkel onder neutrale vlag. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité vrijdag besloten. Ook mogen de sporters die zich willen kwalificeren voor het vierjaarlijkse evenement, en hun begeleiders, niet ‘actief’ de oorlog in Oekraïne steunen of onder contract staan van het (Wit-)Russische leger. Vlaggen, volksliederen en deelname van teams zijn niet toegestaan.

Het besluit van het IOC volgt op een periode waarin de harde lijn die de sportwereld had ingenomen tegen het toelaten van sporters uit Rusland en Wit-Rusland steeds meer barstjes begon te vertonen. Direct na de invasie van Rusland in Oekraïne, die slechts enkele dagen na de afloop van de Olympische Winterspelen in Beijing in februari 2022 begon, toonde sportfederaties wereldwijd zich verenigd: (Wit-)Russische atleten werden voortaan geweerd, mede op uitdrukkelijk advies van het IOC.

Maar langzaam begon die opstelling in de maanden erna te verschuiven: eerst lieten individuele sportbonden de sporters weer toe, daarna paste het IOC haar afwijzende advies aan en in september besloot het Internationaal Paralympisch Comité dat de sporters volgend jaar op de Paralympische Spelen welkom zijn als neutrale atleten.

‘Overweldigende meerderheid’

Volgens het IOC heerst er onder een „overweldigende meerderheid” van atleten het idee dat medesporters niet gestraft mogen worden voor de daden van hun overheid. Het is een van de redenen die het IOC geeft ter onderbouwing van het besluit (Wit-)Russische sporters toe te laten. Een ander argument dat wordt aangehaald is de oproep van internationale sportbonden en nationale olympische comités (NOC’s) zo snel mogelijk een besluit te nemen om onduidelijkheid bij sporters te voorkomen, stelt het IOC.

Toch zal het besluit van het IOC op kritiek kunnen rekenen. In Oekraïne leken ze de afgelopen periode de bui al te zien hangen: minister van Sport Matvey Bidny zei deze week „bijzonder bezorgd” te zijn over de mogelijke deelname van (Wit-)Russische sporters aan de Spelen. In een eerder stadium dreigde het land met een boycot van de Spelen als het IOC zou besluiten de (Wit-)Russen onder neutrale vlag toe te laten.

Ook vanuit het Westen zal er waarschijnlijk kritiek volgen; die was er ook al nadat het IOC eerder dit jaar het advies had aangepast om (Wit-)Russische sporters van sportevenementen te weren. Letland zei eerder de boycot van Oekraïne te steunen als het zover mocht komen.

Elf sporters

Voor Russische sporters zal het meedoen onder neutrale vlag inmiddels vertrouwd aanvoelen. Ook bij de Zomerspelen in Tokio in 2021 en de Winterspelen in Beijing in 2022 was dat het geval, zij het toen vanwege dopingmisbruik door Russische sporters.

Het Russische NOC blijft ondanks het besluit geschorst. Daartoe besloot het IOC nadat Rusland onlangs vier bezette regio’s in Oekraïne – Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja – opnam in zijn nationale sportkoepel. Die schorsing werkt echter niet door voor individuele sporters of vertegenwoordigers.

Op dit moment zijn er elf sporters (acht uit Rusland, drie uit Wit-Rusland) die zich conform de kwalificatie-eisen hebben geplaatst voor de Spelen, op een totaal van 4.600 sporters. Het IOC vermeldde ter vergelijking dat er tot nu toe zestig Oekraïense sporters zich hebben gekwalificeerd.



Leeslijst