Sporters boos over afbladderende olympische medailles: ‘Krokodillenhuid’

Olympische sporters die afgelopen zomer medailles wonnen in Parijs, kunnen nu al niet meer pronken met de bronzen, zilveren of gouden plakken. Meer dan honderd medailles zijn afgebladderd, waardoor boze sporters de zegetekens hebben geretourneerd. Door de ontstane reputatieschade zouden drie directeuren van muntproducent Monnaie de Paris (Munt van Parijs) noodgedwongen zijn opgestapt. Dat meldt de Franse krant La Lettre maandag.

Voorheen werd er bij de productie van medailles chroomtrioxide gebruikt, maar inmiddels heeft de Europese Unie het giftige bestandsdeel verboden. Het element dat voor chroomtrioxide in de plaats is gekomen, blijkt los te laten. Een bedrijf uit Lyon onderzoekt nu welk middel wel beklijft, aldus de krant.

Omdat olympische sporters de beelden van de gehavende medailles op sociale media delen, staat het prestigieuze instituut, dat al sinds het jaar 864 munten slaat, publiekelijk voor paal. Zo vergeleek de Franse zwemmer Clément Secchi zijn bronzen medaille eind december met een “krokodillenhuid”.

Een foto van een beschadigde medaille op het Instagram-kanaal van de Franse zwemmer Clément Secchi.
Foto Instagram

‘Laster’

Volgens La Lettre was de Franse muntproducent al vóór de Olympische Spelen van Parijs op de hoogte van de productiefouten. Telecombedrijf Huawei, de grootste buitenlandse klant van de Munt van Parijs, zou in oktober 2023 al melding hebben gemaakt van loslatende medailles. Het Chinese bedrijf deelt regelmatig medailles uit aan goed presenterende werknemers.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beloofde aan de Franse krant dat alle medailles in de komende weken vervangen worden, maar kan geen precieze tijdsaanduiding geven. Monnaie de Paris wilde niet reageren omwille van „vertrouwelijkheid” en dreigde om een lasterzaak tegen La Lettre aan te spannen. De krant berichtte in 2024 ook over een „blunder” van het Franse bedrijf, toen er miljoenen afwijkende eurocenten werden geslagen. De fout kostte de muntproducent – die dat jaar een nettoresultaat van 4,4 miljoen euro boekte – 800.000 euro.