Spijbelaars mochten 1.000 euro aan subsidie houden

UWV Het UWV was „coulant” voor gebruikers van STAP-subsidie: wie de cursus niet afmaakte of wegbleef, hoefde de 1.000 euro niet terug te betalen.

UWV-website waarop een STAP-subsidie voor een cursus kan worden aangevraagd.
UWV-website waarop een STAP-subsidie voor een cursus kan worden aangevraagd. Foto Rob Engelaar/ANP/HH

Uitkeringsinstantie UWV heeft miljoenen aan STAP-subsidie uitgekeerd aan cursisten die hun opleiding niet afmaakten of nooit kwamen opdagen. Het UWV eiste 2,6 miljoen euro voor onafgemaakte cursussen niet terug. Dat meldde radiozender BNR vrijdag na vragen aan het UWV. Het UWV keerde in totaal 184 miljoen euro aan subsidie uit.

Sinds begin vorig jaar kunnen EU-burgers (hun parrners of kinderen) ouder dan 18 jaar en nog niet AOW-gerechtigd, 1.000 euro aanvragen voor een om- of bijscholingscursus via de regeling Stimulering Arbeidsmarkt Positie (STAP).

Het STAP-budget moet werkenden of werkzoekenden helpen hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. In 2022 deden 214.000 mensen dit. Het UWV kan de subsidie terugeisen als de cursist de opleiding niet afrondde, of minder dan 80 procent aanwezig was. Zij die de opleiding door eigen toedoen niet afronden, moeten de 1.000 euro terugbetalen. Als de cursist de opleiding niet kon volgen doordat de aanbieder die bijvoorbeeld annuleerde of verplaatste, moet de aanbieder terugbetalen.

Het UWV besloot „coulant” te zijn naar degenen die de opleiding door eigen schuld niet afrondden. Zij hoefden de 1.000 euro niet terug te betalen. Aanbieders die een opleiding annuleerden moesten dat wel, het ging om 3,3 miljoen subsidie. Door de subsidie wel terug te eisen bij cursisten zou het UWV hen opzadelen met een schuld voor geld dat zij nooit op hun rekening hebben gehad, zegt een woordvoerder. Het UWV keert de 1.000 euro uit aan de cursusaanbieder. Het zou volgens het UWV oneerlijk zijn om dat geld terug te vorderen bij de aanbieder. Die heeft vaak al kosten gemaakt voor de locatie of materialen. „Maar we wilden ook voorkomen dat cursisten bij de overheid in de schuld komen als zij door persoonlijke omstandigheden zoals het overlijden van een familielid een cursus niet hebben kunnen afronden.” Bovendien is de regeling redelijk nieuw en zijn de regels volgens het UWV bij velen niet bekend. De uitkeringsinstantie zegt in samenspraak met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te hebben gehandeld.

Het is ook niet zo, zegt de woordvoerder, dat een opleiding geen nut heeft gehad bij minder dan 80 procent aanwezigheid. Daarnaast is 94 procent van de opleidingen wel succesvol afgerond, zegt hij. Volgens het UWV zijn dit gangbare resultaten. „Er zijn altijd mensen die het niet halen.”

Bij signalen van misbruik van de STAP-subsidie – zowel van de cursist als de aanbieder – kan het UWV melding maken bij de zogeheten Toetsingskamer STAP van Sociale Zaken. Uit onderzoek van onderzoeksplatform Follow the Money bleek in februari dat aanbieders hun prijzen verhoogden omdat de overheid de kosten toch wel betaalt. Dergelijke zaken kunnen voor de Toetsingskamer reden zijn om over te gaan tot onderzoek. Vorig jaar deed het UWV bijna vijfhonderd meldingen. Hoe vaak er daadwerkelijk een onderzoek werd ingesteld kon het ministerie deze vrijdag niet zeggen.

2.000 opleidingen geschrapt

De subsidie is onder gebruikers razend populair. Bij aanmeldrondes, die sinds begin 2022 elke drie maanden plaatsvinden, raakte het beschikbare budget vaak binnen enkele uren op. Bij de laatste aanmeldronde, in april, wilden bijna 160.000 mensen gebruikmaken van de subsidie. Slechts 38.000 mensen konden een aanvraag indienen.

Maar op de regeling is ook al langer kritiek. Publiek geld zou verdwijnen in cursussen die niet voldoende met de arbeidsmarkt te maken hebben, zoals cursussen handelen in cryptocurrency of ‘dropshipping’. Eind vorig jaar laste minister Karien van Gennip (Sociale Zaken, CDA) al een aanvraag-stop in om misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling terug te dringen. Sinds maart zijn in totaal zo’n 2.000 opleidingen uit het STAP-scholingsregister geschrapt, omdat die de positie van cursisten op de arbeidsmarkt niet per se versterken, maar bijvoorbeeld meer gericht zijn op eigen financieel gewin.

In 2024 schrapt het kabinet de subsidie helemaal om extra geld vrij te maken voor de rijksbegroting. Deskundigen betreurden het einde van de regeling eerder al in NRC. Ze hopen dat het kabinet met een alternatief komt. In juli, september en november kunnen aspirant cursisten zich nog een laatste keer aanmelden. Het UWV zegt ook dan coulant te blijven richting cursisten die hun opleiding niet afmaken.