Speelschulden gemaakt vóór 2021? Illegale online gokbedrijven moeten die van rechter terugbetalen

Waanzin, zo betitelden advocaten van gerenommeerde kantoren in de wandelgangen de queeste van advocaat Benzi Loonstein (33) om de gokverliezen van zijn cliënten van voor 2021 terug te vorderen omdat internetgokken toen illegaal was. En iedere keer als hij afgelopen maanden alleen met zijn blauwe rolkoffer vol processtukken een rechtbank binnenliep, stuitte hij op een muur van advocaten, tolken en medewerkers van de internetgokbedrijven die hij voor de rechter had gedaagd.

Ook in de zittingszaal was het dédain proefbaar. Loonstein, die via een speciale website gokkers opriep zich bij hem te melden, heeft door heel Nederland voor zo’n vijftig cliënten vergelijkbare zaken aanhangig gemaakt. En dat benadrukte de tegenpartij graag. Hij zou het Nederlandse rechtsbestel overspoelen, zo stelde advocaat Jelle Duijn van Pokerstars bijvoorbeeld in maart in Almelo. „Nederlandse rechtbanken zijn tot bingomolen gereduceerd in de hoop dat er ooit een winnend nummer uitkomt.”

Meteen raak

Op dat winnende nummer heeft Loonstein niet lang te hoeven wachten. Bij de eerste twee uitspraken is het namelijk meteen raak. In twee baanbrekende uitspraken oordeelde de rechtbank Overijssel woensdag dat internetgokbedrijven Bwin en Pokerstars de gokverliezen van twee deelnemers van respectievelijk ruim 187.000 euro en ruim 231.000 dollar (216.000 euro) moeten terugbetalen.

De rechtbank oordeelt dat de kansspelovereenkomsten van de gokbedrijven met de deelnemers nietig zijn en juridisch dus nooit hebben bestaan. Dat betekent ook dat de verliezen van beide mannen moeten worden terugbetaald. Die uitspraken, beide gewezen door rechter Evelien Rozeboom, zijn baanbrekend en hebben zeer verstrekkende gevolgen – als zij in hoger beroep en cassatie overeind blijven.

Nederlanders kunnen pas sinds oktober 2021 legaal gokken op internet, maar honderdduizenden deden dat daarvoor al bij gokbedrijven zoals Unibet, Pokerstars, Bwin en Betsson die nu voor het hekje staan. De man die in Almelo met succes Pokerstars aansprak was er vanaf 2006 klant.


Lees ook
Keer op keer werd de minister gewaarschuwd, en nu heeft Nederland 450.000 nieuwe gokkers

Een advertentie van een online casino langs de snelweg.

De financiële implicaties voor de gokbedrijven – die zich vanuit Malta en met een Maltese kansspelvergunning – op de Nederlandse markt richtten, zijn dan ook groot. Hoewel de bedrijven geen omzetcijfers over Nederland publiceren valt uit data van de toezichthouder Kansspelautoriteit af te leiden dat hun potentiële schade in de miljarden loopt. Zo vergokten de naar schatting 726.000 Nederlanders die vorig jaar via legale websites gezamenlijk 1,39 miljard euro.

De Nederlandse rechter voegt zich bij collega’s uit Duitsland en Oostenrijk die eerder oordeelden dat spelers van aanbieders zonder vergunning hun geld terug moesten krijgen. Dat was echter niet vanzelfsprekend. In 2015 wees het Amsterdamse gerechtshof een soortgelijke claim tegen Unibet nog af.

De Wet op de kansspelen verbiedt het zonder vergunning aanbieden van kansspelen. Volgens het gerechtshof maakte dat internetgokovereenkomsten niet nietig, de kansspelwet zou door maatschappelijke ontwikkelingen namelijk aan kracht hebben ingeboet. Zo zou internetgokken niet meer als onwenselijk worden gezien en trad de toezichthoudende Kanspelautoriteit niet eenduidig op tegen illegale aanbieders.


Lees ook
Malta, de online gokhal van Europa

De gokhal  van Europa

Boetes opgelegd

Advocaat Loonstein stelde dat het gerechtshof zich op onvolledige informatie baseerde. Ook de rechtbank Overijssel komt tot een andere analyse dan de hogere Amsterdamse rechter negen jaar geleden. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat „het aanbieden van online kansspelen niet meer als maatschappelijk onwenselijk, illegaal of strafwaardig wordt ervaren”. Ook het gedogen van online gokken blijkt volgens de rechter niet. Zij wijst er op dat de Kansspelautoriteit Pokerstars en Bwin in 2019 nog boetes van respectievelijk 400.000 euro en 350.000 euro oplegde omdat zij zich illegaal op Nederlanders richtten.

Het verweer van de gokbedrijven dat de rechtbank met terugwerkende kracht een vorm van ‘risicoloos gokken’ in het leven roept en dit onaanvaardbaar is, verwerpt de rechter.

De komende weken zal blijken of de rechtbanken Noord-Holland en Amsterdam – waar soortgelijke zaken lopen – dezelfde analyse maken als de rechtbank Overijssel. Loonstein laat telefonisch weten vol vertrouwen te zijn. „Ik ben niet verbaasd, maar wel heel blij voor mijn cliënten. Dit zijn hele terechte uitspraken.”