SPD-fractie eist koerswijziging in Duits Israël-beleid

De SPD wil dat Duitsland een kritischer Israël-beleid voert. De sociaal-democratische partij en regeringspartner van de christen-democratische CDU/CSU stelt woensdag dat de regering zich moet scharen achter een oproep van 25 EU-landen aan Israël om de oorlog in Gaza te beëindigen.

„Het is tijd dat de federale regering zich aansluit bij de initiatieven op Europees niveau”, schrijven Bondsdagleden Rolf Mützenich, lid van de commissie Buitenlandse Zaken, en Adis Ahmetovic, buitenlandwoordvoerder van de SPD, in een verklaring die is ingezien door de Süddeutsche Zeitung. De rest van de fractie zou de verklaring steunen, in tegenstelling tot die van de CDU. Bondsdaglid en buitenlandwoordvoerder van de CDU Jürgen Hardt zegt tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de verklaring het „vermeende isolement van de Israëlische regering versterkt”.

Bondskanselier Friedrich Merz (CDU) zei dinsdag tijdens een persconferentie dat er binnen de coalitie geen onenigheid bestaat over het Israël-beleid. Volgens hem roept de Duitse regering Israël al op om „onmiddellijk” een einde te maken aan de bombardementen op Gaza en „humanitaire hulp te faciliteren”. Op de vraag waarom Duitsland zich niet bij de oproep van EU-landen had aangesloten, verwees Merz naar een eerder aangenomen verklaring van de Europese Raad die volgens hem „inhoudelijk vrijwel identiek” is. De Europese Raad, bestaande uit de staatshoofden of regeringsleiders van EU-lidstaten, riep eind juni op tot een wapenstilstand, de vrijlating van Israëlische gijzelaars en het toelaten van humanitaire hulp naar Gaza.

Naast Duitse steun aan de verklaring willen Ahmetovic en Mützenich ook dat bestaande Europese samenwerkingsovereenkomsten met Israël worden opgeschort en de wapenexport naar Israël wordt stopgezet. „Wij zijn van mening dat dit noodzakelijk is om onze verantwoordelijkheid onder het internationaal recht, die is vastgesteld in onze grondwet, consequent na te komen”, aldus de SPD-leden. Daarnaast roepen ze op tot „een einde aan de illegale bouw en nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en een politieke wil voor een mogelijke tweestatenoplossing”.

Duitse steun aan Israël

In Duitsland ligt kritiek op Israël gevoelig. Onder Merkel, in 2008, werd ‘de bescherming van Israël’ in 2008 Staatsräson – onderdeel van Duitsland. CDU’er Hardt zei in mei nog tegen NRC geen „serieuze indicatie” te hebben dat Israël wapens gebruikt in Gaza die het internationaal recht schenden, en dat Duitsland militair materieel moet blijven sturen. Ook zei hij niet te geloven in „de theorie van een genocide”. Nog diezelfde maand sprak NRC zeven genocide-experts die de Israëlische oorlog in Gaza eensgezind als ‘genocidaal’ bestempelden.

Op Europees niveau dringt een groeiende groep landen aan op actie tegen de genocidale oorlog die Israël in Gaza voert. Nederland nam in mei het voortouw om de voorwaarden van het associatieverdrag tussen Israël en de EU te onderzoeken. Maar veel maatregelen die de EU tegen het land kan nemen, zoals het opschorten van het associatieverdrag, vereisen unanimiteit. Duitsland geldt daarbij vooralsnog als dwarsligger.


Lees ook

Hoe de historische schuld van Duitsland kritiek op Israël rücksichtslos smoort

Een pro-Palestina-demonstratie in Berlijn in mei 2024.


Liveblog
Crisis in het Midden-Oosten


‘Groeiende druk op premier Starmer om Palestina te erkennen’, deel Brits kabinet wil niet op andere landen wachten door situatie Gaza

Een Palestijnse vrouw met een jerrycan water.