Spaanse premier Sánchez komt met pakket anti-corruptiemaatregelen na schandaal

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft een pakket van maatregelen aangekondigd die staatscorruptie moeten tegengaan. Dat liet de socialistische premier woensdag weten in een toespraak voor het Spaanse parlement. Het pakket is een reactie op een groot corruptieschandaal binnen de socialistische partij, genaamd de ‘Caso Koldo’ – een zaak die al sinds februari vorig jaar loopt en machtsmisbruik, corruptie en seksisme binnen de socialistische partij blootlegde.

Vorige maand doken belastende audiogesprekken op tussen Koldo García, oud-adviseur van ex-transportminister José Luis Ábalos, en partijsecretaris Santos Cerdán. In de opnames spraken zij openlijk over het doorsluizen van grote geldbedragen. Honderdduizenden euro’s, verdiend aan overheidscontracten met bevriende bedrijven, zouden tussen de drie partijgenoten zijn verdeeld. Ook werden er in de audioberichten meermaals seksistische opmerkingen over vrouwen gemaakt.

Met het anti-corruptiepakket manoeuvreert premier Sánchez zich onder de eis van de oppositie uit om op te stappen en nieuwe verkiezingen uit te roepen – iets wat hij naar eigen zeggen wel zou hebben overwogen. Maar Sánchez benadrukte woensdag niet op de hoogte zijn geweest van de corruptie binnen zijn partij en daarom niet „de handdoek in de ring te willen gooien”.

Zwarte lijst

Onder de vijftien gepresenteerde anti-corruptiemaatregelen vallen onder meer het vergroten van de transparantie in de politieke en publieke financiering, en de mogelijkheid politieke partijen die betrokken zijn bij corruptie te sanctioneren. Ook worden bedrijven die schuldig zijn bevonden aan corruptie op een zwarte lijst gezet en mag er gebruik worden gemaakt van kunstmatige intelligentie om openbare aanbestedingscontracten te controleren.

Of met het pakket de toekomst van de socialistische regering is verzekerd, is nog de vraag. De Spaanse Sánchez leidt een minderheidsregering met zowel linkse coalitiepartijen als nationalistische partijen. Leiders van sommige coalitiepartijen hebben tot dusver niet gereageerd op de oproepen van de oppositie om vervroegde verkiezingen aan te kondigen.