Souvenir uit de ruimte: NASA-sonde Osiris-Rex heeft gruis van kleine planetoïde Bennu succesvol naar de aarde gebracht

Ruimtevaart Twee jaar geleden vertrok de NASA-sonde met gruis van een grote brok gesteende aan boord voor een tocht van 330 miljoen kilometer richting aarde.
Experts schatten dat de NASA-capsule ongeveer een kopje aan materiaal van planetoïde Bennu aan boord heeft.
Experts schatten dat de NASA-capsule ongeveer een kopje aan materiaal van planetoïde Bennu aan boord heeft. Foto AFP via NASA

Gelukt: NASA-sonde Osiris-Rex heeft gruis van de kleine planetoïde Bennu naar de aarde gebracht. Op een livestream van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie was zondag te zien hoe de capsule gevuld met ruimte-souvenirs met parachutes landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. In 2021 vertrok de sonde met het gruis in haar buik van het grote brok gesteende dat toen op 330 miljoen kilometer van de aarde stond. De reis terug naar de aarde duurde zo’n twee jaar. Door het gruis te onderzoeken in labs hopen wetenschappers iets te leren over hoe de planeten in het zonnestelsel zo’n 4,5 miljard jaar geleden ontstonden.

Bennu is een diamantvormig groot brok gesteente met een breedte van ongeveer een halve kilometer. Dat is niet groot, ter vergelijking: de kleinste planeet in het zonnestelsel, Mercurius, heeft een doorsnede van meer dan 5.000 kilometer. Wetenschappers vermoeden dat Bennu zo’n 700 miljoen tot 2 miljard jaar geleden is afgebroken van een veel groter rotsblok. Osiris Rex werd in 2016 gelanceerd en kwam in 2018 bij Bennu aan. Experts schatten dat de NASA-capsule ongeveer een kopje aan materiaal van planetoïde Bennu aan boord heeft.

Wetenschappers hebben wel vaker andere hemellichamen dan de aarde bemonsterd. De Japanse ruimtesonde Hayabusa bracht bijvoorbeeld in 2010 al een paar microgram stof van de planetoïde Itokawa naar de aarde. De astronauten van NASA’s Apollo 11 brachten in 1969 samples van de maan naar de aarde. Ook deeltjes van de zon zijn opgevangen en op aarde bestudeerd.