Snelheid hogesnelheidslijn opnieuw omlaag door scheurtjes in viaducten

Spoorwegbeheerder ProRail heeft dinsdag aangekondigd dat het treinverkeer de komende periode waarschijnlijk nog meer hinder gaat ondervinden door problemen met tien viaducten in het Groene Hart. Op vijf viaducten zal de snelheid van de hogesnelheidstrein worden teruggebracht van 120 naar 80 kilometer per uur, vanwege scheurtjes in de constructie van de viaducten.

Dat meldt de spoorwegbeheerder op basis van „nieuwe conclusies” uit een onderzoek naar de constructieve ontwerpfouten van de viaducten uit 2022. De viaducten zijn „te licht” ontworpen, waardoor het gevaarlijk is om de treinen er met hoge snelheden overheen te laten rijden.

In Nederland rijdt de Intercity direct tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda over de hogesnelheidslijn en sinds begin 2017 ook een deel van het traject Den Haag-Eindhoven, allemaal populaire treindiensten, volgens de NS.

Eerder werd de snelheid al teruggebracht vanaf 300 kilometer per uur. ProRail verwacht dat het andere treinverkeer ook hinder zal ondervinden van de nieuwe snelheidsbeperking, doordat de hogesnelheidstreinen straks drie tot vier minuten langer onderweg zijn. De spoorwegbeheerder waarschuwt dat wellicht minder treinen op het traject zullen worden ingezet. Eerder werd het aantal al teruggeschroefd van vijf naar vier treinen per uur.

De Intercity direct rijdt de binnenlandse HSL-treindiensten tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda. Sinds begin 2017 rijdt ook de Intercity Den Haag – Eindhoven deels via de HSL.

De NS noemt de maatregel „onacceptabel” en verwacht „meer vertraging voor reizigers en gemiste overstappen”. „In plaats van sneller, worden de reistijden langer”, aldus de NS. NS International, Eurostar en NMBS maken gebruik van de hogesnelheidslijn.