Sneeuwtekort en recordtemperaturen doen Zwitserse gletsjers ‘dramatisch’ smelten

Opwarming In 2022 zagen wetenschappers de sterkste afname in gletsjervolume in Zwitserland sinds de metingen begonnen. „In slechts twee jaar tijd evenveel ijs verloren gegaan als tussen 1960 en 1990.”
Restant van de Rhônegletsjer in de Zwitserse Alpen op zo'n 135 kilometer van hoofdstad Bern.
Restant van de Rhônegletsjer in de Zwitserse Alpen op zo’n 135 kilometer van hoofdstad Bern. Foto Denis Balibouse

De Zwitserse gletsjers smelten in recordtempo. In 2022 zijn de gletsjers ruim 6 procent van hun volume kwijtgeraakt ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is de sterkste afname sinds de metingen meer dan een eeuw geleden begonnen, schrijven wetenschappers van de Zwitserse Academie van Wetenschappen in een donderdag gepubliceerde studie. In 2023 is 4 procent verloren gegaan. Een ijsverlies van 2 procent wordt door wetenschappers als ‘extreem’ beschouwd.

„De versnelling is dramatisch, waarbij in slechts twee jaar tijd evenveel ijs verloren gegaan als tussen 1960 en 1990”, aldus de onderzoekers. „De twee extreme opeenvolgende jaren hebben geleid tot het instorten van gletsjertongen en het verdwijnen van veel kleinere gletsjers.” Wetenschappers zijn gestopt met het meten van sommige kleine ijsmassa’s, omdat die nagenoeg zijn verdwenen.

De onderzoekers noemen sneeuwtekort en aanhoudende hittegolven in 2022 als reden voor het snelle smelten. Sneeuw beschermt de gletsjers tegen zonlicht en hoge temperaturen, maar in 2022 viel minder sneeuw dan normaal in de regio. De sneeuw dat er lag smolt ook zo’n twee tot vier keer sneller dan eerdere jaren door de hoge temperaturen. Bovendien zorgde een grote stoflaag uit de Sahara ervoor dat de sneeuw minder wit was en daardoor minder zonlicht reflecteerde, wat het smelten van de sneeuw ook versnelde.