Smartphoneverbod geldt vanaf volgend jaar ook op bassischool en in speciaal onderwijs

Vanaf 1 januari volgend jaar moeten leerlingen op basisscholen en in het speciaal onderwijs het in de klas zonder hun smartphone doen. Dat heeft demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs, VVD) dinsdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Het smartphoneverbod is ook al ingevoerd op middelbare scholen.

De maatregel moet bijdragen aan een leeromgeving „waarin leerlingen zich kunnen concentreren, betrokken kunnen zijn en docenten effectief kunnen lesgeven”, schrijft Paul. Leraren, ouders en leerlingen zullen de komende tijd in gesprek gaan over de invulling van het verbod, dat officieel pas in het schooljaar 2024-2025 van kracht gaat. In principe wordt het uitgangspunt ‘Nee, tenzij’. Uitzonderingen worden bijvoorbeeld gemaakt voor leerlingen met diabetes die een insuline-app op hun telefoon hebben staan.

Van een wettelijk verbod op smartphones in de klas is nog geen sprake. Dat blijft wel een optie in de toekomst, maar alleen als de afspraken die Paul heeft gemaakt met de onderwijssector niet naar wens worden nageleefd.

Totaalverbod

Na maandenlange discussies komt er in Nederland dus alsnog een totaalverbod op mobiele telefoons in de klas. De Tweede Kamer wilde er eerst niet aan: een motie van het CDA haalde vorig jaar niet de benodigde meerderheid. Ook in Zweden, Italië en Frankrijk gelden in het primair en voortgezet onderwijs een smartphoneverbod. In Frankrijk zelfs al sinds 2018, behalve op lycées, waar jongeren vanaf vijftien jaar naartoe gaan.


Lees ook
Mobieltjes zorgen voor onrust in klas. Dus weg ermee?

De coronapandemie legde in India een kloof bloot tussen <strong>leerlingen</strong> die thuisonderwijs volgden op hun mobiel, en armere leerlingen die dat niet konden.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/smartphoneverbod-geldt-vanaf-volgend-jaar-ook-op-bassischool-en-in-speciaal-onderwijs.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=