Slowaaks parlement stemt voor omstreden juridische hervorming en schrapt corruptiebestrijder

Het Slowaakse parlement heeft donderdag ingestemd met een hervorming waarmee een speciaal openbaar ministerie dat georganiseerde misdaad en corruptie bestrijdt, wordt ontbonden. Dat schrijven internationale persbureaus. Het plan voor de afschaffing werd bedacht door de Slowaakse premier Robert Fico, die afgelopen oktober na dertien jaar afwezigheid voor de vierde keer werd verkozen. De hervorming werd met een krappe meerderheid van 79 van de 150 zetels door de zittende regeringspartijen goedgekeurd.

De hervorming, die via een versnelde procedure tot stand kwam, werd goedgekeurd ondanks grote zorgen vanuit de Europese Commissie en verzet van tienduizenden Slowaken die de afgelopen maanden de straat op gingen. Critici vrezen dat het schrappen van het in 2004 ingevoerde speciale ambt met name Fico’s politieke en zakelijke bondgenoten zal beschermen tegen eventuele onderzoeken.


Lees ook
In Slowakije won de partij met een pro-Russische campagne. Zijn de zorgen over een draai naar Rusland terecht?

In Slowakije heeft de populistische partij SMER van oud-premier Robert Fico zaterdag met een uitgesproken pro-Russische campagne de verkiezingen gewonnen.

Concreet betekent het besluit dat de corruptiebestrijder binnen enkele weken wordt opgeheven waardoor straffen voor verschillende misdrijven voortaan lager zullen uitvallen. De naar schatting duizend corruptieonderzoeken die nu nog lopen, krijgen daardoor mogelijk ook geen vervolg.

De Slowaakse president Zuzana Caputova heeft inmiddels aangegeven de hervorming aan te zullen vechten, via een veto of een rechtszaak. Volgens hem loopt de Slowaakse rechtsstaat gevaar en dreigt de hervorming „onvoorspelbare” schade toe te brengen aan de samenleving. Volgens Fico zijn de hervormingen noodzakelijk om een einde te maken aan wat hij omschrijft als „excessen” van het speciaal openbaar ministerie en de „vooroordelen” die binnen het instituut leven tegen zijn partij. De regeringspartij vindt dat het Slowaakse strafrecht met de wetswijziging juist wordt „gemoderniseerd”.